Gołąbki kebab, pyszny pomysł na obiad
Gołąbki kebab to pozycja, która powstała spontanicznie. Przyczyną jej narodzin był bunt mojego młodszego syna 😉 Stwierdził, że nie znosi gołąbków, w zasadzie nigdy ich nie lubił, tylko tolerował. A że ostatnio do wszystkiego dodawał sobie przyprawę do kebabu, postanowiłem ułatwić mu życie i sam ją sypnąłem do farszu do gołąbków. Pieczarki i reszta składników wylądowały w daniu, aby zamaskować smak “kapuchy” 😉 Eksperyment wypadł nadzwyczaj pysznie, więc został już kilkukrotnie powtórzony. Za namową młodego, który w końcu pokochał to danie, zamieszczam przepis. Może komuś podejdzie polska egzotyka 😉 Poważnie mówiąc, to naprawdę pyszne gołąbki, takie w tureckich nutach smakowych z polskim paszportem 😉
składniki:
1 główka kapusty włoskiej
farsz:
- 0,4 kg mięsa mielonego drobiowego z udek (bez skóry), można oczywiście użyć innego 😉
- 1 niepełna, szklanka ugotowanego ryżu
- 1 duża cebula
- 5-6 pieczarek
- 2 łyżeczki czosnku granulowanego
- 3 łyżki ketchupu
- 2 łyżki przyprawy do kebabu
- sól do smaku
sos:
- 4 łyżki ketchupu
- 1 cebula
- 1 mała papryka
- 6-7 pieczarek
- 1 łyżeczka przyprawy kebab
- 1 łyżeczka czosnku granulowanego
- chili do smaku
- sól do smaku
dodatkowo:
- olej do smażenia
- 2 szklanki bulionu lub wody
- 1 łyżka gęstej śmietany 30%
Mielone na gołąbki kebab, przełóż do miski. Cebulkę i pieczarki z listy przepisu „Gołąbki kebab”, „farsz” pokrój i podsmaż na złoty kolor na patelni. Wystudź. Wsyp do mielonego razem z gotowanym ryżem, ketchupem i wszystkimi przyprawami z listy. Wymieszaj do połączenia składników. Kapustę włoską sparz dokładnie tak samo jak na tradycyjne gołąbki. Podziel na liście. Odstaw do wystygnięcia. Tak samo jak przy gołąbkach, nakładaj dużą łyżkę farszu i roluj, zawijając rogi.
Tak, żeby powstały ładne roladki – gołąbki kebab 😉 Ułóż je ciasno w naczyniu w którym mają się dusić. Z listy „sos”, pokrój paprykę, cebulę i podsmaż na patelni. Smażonymi warzywami pokryj gołąbki, dodając niepodsmażone pieczarki. Okryj całość liśćmi które były za małe do nadziewania. Posyp całość przyprawami z listy. Dodaj ketchup. Wlej bulion i nakryj pokrywką. Duś na małym ogniu, pod przykryciem około godzinki. Po tym czasie dodaj śmietanę, zagotuj i wyłącz gaz.
Gotowe! Sos od gołąbków kebab, powinien być wystarczająco gęsty. Serwuj na gorąco. Młodzież doceni Twe starania bo danie jest pyszne i w kebsowym klimacie 😉 Smacznego!