Bułki domowej roboty do hamburgerów
Mój starszy syn uwielbia hamburgery , a młodszy kocha bułki i buły , tak więc żeby pogodzić ich obu trzeba było zrobić domowe bułeczki . Jeden wciął je na ciepło z dżemem , a drugi zamienił w cheeseburgera , wszyscy są szczęśliwi , a ja mam święty spokój ,aż do jutra .. 😉
Składniki na około 5 bułek :
- 750 g maki
- 25 g świeżych drożdży
- 3 łyżeczki soli
- 1/2 l letniej wody
- 1 rozmieszane jajko
- papier do pieczenia
- sezam do posypania bułek
Mąkę wsypać do dużej miski , razem z solą i rozkruszonymi ręką drożdżami ( jak najmocniej się da je rozdrobnić ) –wszystko zamieszać dokładnie . Dolewamy wodę i mieszamy ugniatając rękami , aż uzyskamy gładką i odchodząca od miski i rąk masę . Formujemy z całości ciasta dużą kulę i przekładamy na stolnicę lub stół , wyrabiamy , ugniatamy , aż ciasto będzie bardzo sprężyste i zaczną się pojawiać bąble z powietrzem . Wtedy przekładamy je do miski poprószonej mąką , a miskę wkładamy do woreczka i odstawiamy na godzinę w ciepłe miejsce do wyrośnięcia .
Po tym czasie ciasto dzielimy na około 5 porcji . Każdą porcję ciasta wygniatamy i formujemy z niej kulę , układamy na papierze do pieczenia na blaszce . Całą blachę , znowu wkładamy do worka i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia . Następnie bułki nacinamy i smarujemy roztrzepanym jajkiem na koniec posypujemy sezamem . Na dnie piekarnika stawiamy żaroodporna miskę wypełnioną gorąca woda , wyżej na środkowej półce , pieczemy bułki przez około 30 minut w temperaturze 220 C bez termoobiegu . Bułki domowej roboty , są gotowe , pyszne i naprawdę świetne zarówno do hamburgerów jak i z dżemem lub serem na zimno i na ciepło .. 😉