Krewetki w sosie czosnkowo maślanym
Dzisiaj było ekskluzywnie 😉 Kupiłam krewetki, a dodatkowo w przypływie ciekawości czarne ravioli nadziewane łososiem . Wpadłam na pomysł ,żeby troszkę sobie ułatwić obiad ,a jednocześnie podać coś bardziej wykwintnego niż zazwyczaj , tym bardziej ,że mój starszy syn od dłuższego już czasu chodzi mi po uchu ,że zjadłby coś nowego – ciekawego . Przepis na to danie jest dziecinnie prosty i dzięki temu kapitalny , gdyż wygląda jak gdyby ktoś spędził cały dzień w kuchni na jego przygotowaniu , a nawet niemowlę by sobie poradziło . Można oczywiście użyć dowolnego ravioli lub zrobić je samemu ( to już nie takie proste ) , ale to wyglądało tak rasowo , jak z 4 gwiazdkowej restauracji 😉 Smak ravioli i sosu był wyborny , co z tego że zrobiłam tylko sos , chodzi o to by zjeść , szybko , smacznie i bez zbędnych komplikacji , a to danie nam to zapewni 😉
Składniki na 2 osoby :
- 1 paczka mrożonych krewetek koktajlowych ( 250 g )
- 2 ząbki czosnku
- 1 cytryna ( będzie potrzebna tylko skórka )
- 100 ml słodkiej śmietanki 12%
- kilka gałązek natki pietruszki
- 1 łyżka masła
- 1 łyżeczka mąki
- sól, pieprz biały do smaku
- 1 paczka świeżego ravioli z łososiem ( lub innego 😉 )
Ravioli gotujemy według przepisu na opakowaniu , wtedy wyjdzie najsmaczniejsze . Krewetki rozmrażamy i płukamy na sitku wodą ( pozbędziemy się tego niefajnego zapachu ) . Na patelni rozgrzewamy masło i wrzucamy na nie krewetki . Smażymy kilka minut mieszając , dodajemy wyciśnięty przez praskę czosnek , solimy . Smażymy jeszcze chwile i lekko podlewamy wodą , dosłownie 50 ml . Mąkę rozrabiamy w śmietanie i wlewamy do gotujących się krewetek . Gdy sos zgęstnieje , wyłączamy gaz . Ścieramy skórkę z 1/2 cytryny i dodajemy do sosu . Wykładamy ravioli , polewamy sosem z krewetkami i posypujemy posiekana pietruszką . Można serwować i cieszyć się odrobiną luksusu , przy lampce wina …. 😉