Schab faszerowany z sosem estragonowym
Przepis może nie najłatwiejszy , ale także nie trudny . Doskonały na jakiś oficjalny obiad , lub po prostu na niedzielę . Moje chłopaki nazywają tą pieczeń , schabem ze Szreka i oczywiście zjadają schab , wydłubując ze środka dokładnie co do okruszka całego Szreka – czyli pora 😉 Nie lubią pora , ale lubią smak , jaki nadaje mięsu oraz aromat , który dostaje się do sosu no i sam sos , to ich faworyt 😉 . Fakt jest nietypowy , a do tego polany estragonowym śmietankowo-maślanym sosem na bazie wywaru powstałego z pieczenia , sprawia ,że jest to na pewno jedno ze smaczniejszych obliczy schabu ..No poza klasycznym kotletem schabowym , który u nas rządzi na wieki 😉
Składniki :
- 1,5 kg schabu ( dość grubego , z lekkim tłuszczykiem )
- 2 szt pora – tylko biała część
- 0,3 kg wędzonego boczku ( najlepiej nie parzonego )
- 200 ml słodkiej śmietanki 12%
- 1,5 łyżeczki mąki do zagęszczenia sosu
- 1/2 łyżeczki cukru
- 1 łyżeczka suszonego lub świeżego estragonu
- 2 łyżki masła
- sól, pieprz , szczypta gałki muszkatołowej mielonej
- 1/2 kostki bulionowej cielęcej
Schab płukamy , osuszamy papierowym ręcznikiem i nacinamy przez środek , tak aby nóż nie wyszedł drugą stroną . Pora siekamy drobno i wrzucamy do miseczki -zalewamy wrzątkiem i po 5 minutach odcedzamy ( pozwoli się nam pozbyć goryczki i przyśpieszy pieczenie ) . Boczek siekamy drobniutko i mieszamy z porem ,pieprzem , solą ,cukrem oraz gałką muszkatołową . Nadzienie wciskamy ciasno do schabu , ugniatając palcami . Koniec schabu przez który wkładaliśmy nadzienie , zamykamy wykałaczkami i układamy na wysmarowanej olejem i wyłożonej plastrami masła blaszce -jeśli został nam farsz , możemy podłożyć go pod schab . Na wierzchu schabu , układamy plastry masła , solimy , pieprzymy i wsuwamy do piekarnika nagrzanego do 160 C .
Pieczemy około 45-50 minut ( schab pieczony zbyt długo zrobi się suchy ) . Kroimy dopiero jak lekko odpocznie . Do rondelka zlewamy wywar , który powstał w trakcie pieczenia ( powinno go być około 2 szklanek , jeśli jest mniej różnicę uzupełniamy wodą i dodajemy 1/2 kostki bulionowej cielęcej ) , dodajemy estragon , sól , pieprz i zagotowujemy . Śmietankę rozrabiamy z mąką i powoli ,partiami , dolewamy ją do gotującego się sosu , ciągle mieszając , aż do uzyskania lubianej konsystencji . Wyłączamy gaz i dodajemy do sosu jedną łyżkę masła , mieszając aż się całkowicie rozpuści . Gotowe , pokrojony , faszerowany schab polewamy sosem i podajemy z ziemniakami z wody ..lub z czym fantazja podpowie 😉