Karkówka pieczona pod majonezowo – cebulową kołderką
Po tych wszystkich wersjach grillowanych i pieczonych , ta jest naprawdę odmienna w smaku i zaskakująca . Pyszna , soczysta i miękka , dzięki majonezowi . Ma także doskonały smak , którego nadaje mu cebulka i pieprz..i chrupiącą serową skórkę … Doskonała propozycja na obiad lub na przyjście gości . Zawsze to jakaś odmiana od grilla , a zimą prostsza do wykonania , nie zabiera dużo czasu , gdyż siedząc w piekarniku robi się sama 😉
Składniki na 3 osoby :
- 3 grube plastry karkówki ( takie po 1,5 cm )
- 2 duże cebule
- 3 czubate łyżki majonezu
- 1 łyżeczka czosnku granulowanego
- 3 plastry sera Radamer
- sól , pieprz do smaku
Plastry karkówki rozbijamy lekko tłuczkiem ( nie tak jak na kotlety , dużo łagodniej ) . Układamy na przesmarowanej olejem blaszce do pieczenia , prószymy solą , czosnkiem granulowanym , pieprzem . Na wierzchu każdego kawałka rozsmarowujemy grubą warstwę majonezu ( jedna łyżka na jeden kawałek ) Cebulę kroimy w krążki i układamy grubo na karkówkach , dociskając do majonezu , lekko solimy ( ta potrawa wpija sól ) i przykrywamy plastrami sera . Wkładamy do piekarnika i pieczemy bez termoobiegu w temperaturze 150 C , przez około 35-45 minut , aż ser złapie złocisty kolor jak na zdjęciu . Po tym czasie wyłączamy piekarnik i pozostawiamy w nim karkówki , jeszcze 5 minut , nie otwierając go . Gotowe , do tego jakaś surówka lub ogórek i obiadek jak marzenie .. 😉 Smak naprawdę zadziwiająco pyszny – polecam !
Uwielbiam karkówkę z piekarnika. 🙂