Karkówka pieczona na warzywach
Pieczona karkówka to zawsze pyszne danie , latem najlepiej smakuje z grilla , no ale co dla amatorów tego mięsiwa zimą ? Dobrą propozycją może się okazać zapiekanie tego cuda na warzywach , które dodają jej smaku i sprawiają ,że nie traci swojej soczystości i nie wysycha . Naprawdę smaczna i ciekawa potrawa 😉 I przemycamy zdrowe warzywka , w mniej zdrowej ale smacznej potrawce 😉
Składniki na 2 osoby :
- 2 grubaśne ,uczciwe plastry karkówy , czyli takie po 3 – 4 cm grubości
- 2 marchewki
- 1 korzeń pietruszki , średniej wielkości
- 2 cebulki średnie
- kawałek selera korzeniowego , mniej więcej wielkości pietruszki
- 2 łyżki masła
- 2 łyżeczki słodkiej musztardy
- 2 ząbki czosnku
- odrobina natki pietruszki
- sól,pieprz
Karkówkę nacieramy solą ,pieprzem , oraz obficie czosnkiem, siekana pietruszką i słodką musztardą, odstawiamy na godzinkę do lodówki . Układamy na blaszce do pieczenia skropionej olejem i wstawiamy do piekarnika , podpiekamy w temperaturze 160 C przez 15 minut .
W między czasie jak karkówa się rumieni , ścieramy na tarce o grubych oczkach obrane warzywa korzeniowe ( seler,marchew,pietruszka) i siekamy drobno cebulkę . Warzywa mieszamy razem , solimy , pieprzymy , dodajemy jeden wyciśnięty praską , ząbek czosnku . Wyciągamy karkówkę , podkładamy pod nią warzywa i obkładamy ja nimi dookoła , na wierzchu rozkładamy cienkie płatki masła i wsuwamy ponownie do piekarnika , zmniejszając temperaturę do 150 C i pieczemy około 20-30 minut . Gotowe , naprawdę pyszna potrawa , a odgrzana drugiego dnia , zyskuje jeszcze bogatszy smak . Smacznego 😉