Karkówka pieczona na warzywach

Rate this post

Karkówka pieczona na warzywach

Pieczona karkówka to zawsze pyszne danie , latem najlepiej smakuje z grilla , no ale co dla amatorów tego mięsiwa zimą ? Dobrą propozycją może się okazać zapiekanie tego cuda na warzywach , które dodają jej smaku i sprawiają ,że nie traci swojej soczystości i nie wysycha . Naprawdę smaczna i ciekawa potrawa 😉 I przemycamy zdrowe warzywka , w mniej zdrowej ale smacznej potrawce  😉

Karkówka pieczona na warzywach

Składniki na 2 osoby :

DSC_9576DSC_9579

Karkówkę nacieramy solą ,pieprzem , oraz obficie czosnkiem, siekana pietruszką  i słodką musztardą, odstawiamy na godzinkę do lodówki  . Układamy na blaszce do pieczenia skropionej olejem i wstawiamy do piekarnika , podpiekamy w temperaturze 160 C przez 15 minut .

DSC_9580DSC_9581

W między czasie jak karkówa się rumieni , ścieramy na tarce o grubych oczkach obrane warzywa korzeniowe ( seler,marchew,pietruszka) i siekamy drobno cebulkę . Warzywa mieszamy razem , solimy , pieprzymy , dodajemy jeden wyciśnięty praską , ząbek czosnku . Wyciągamy karkówkę , podkładamy pod nią warzywa i obkładamy ja nimi dookoła , na wierzchu rozkładamy cienkie płatki masła i wsuwamy ponownie do piekarnika , zmniejszając temperaturę do 150 C i pieczemy około 20-30 minut . Gotowe , naprawdę pyszna potrawa , a odgrzana drugiego dnia  , zyskuje jeszcze bogatszy smak . Smacznego 😉

DSC_9583DSC_9582

Odwiedź nas także tu:

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *