Chrupiące placki z ciecierzycą i kukurydzą
Fajna lekka przystawka lub samodzielne danie , doskonała zamiast ziemniaków do obiadu . Fajne nawet do chrupania zamiast chipsów do piwa . Placki to prosta rzecz i każdy szybko je zrobi . Ciecierzyca po usmażeniu zyskuje pysznego orzechowego aromatu , a kukurydza nadaje lekkiej słodyczy , jeśli do tych smaków podamy ostre tzatzyki , to już pełen koncert ..i to o doskonałych nutach 😉 Polecam , przecież nie zawsze trzeba się zatykać mięchem , które jest pyszne ale ciężkie .
Składniki :
- 1 puszka kukurydzy
- 1 puszka ciecierzycy
- 2 jajka
- 3 szklanki mąki
- 150 ml mleka
- 1 łyżeczka rozmarynu
- 1 łyżeczka estragonu
- 1 łyżeczka papryki ostrej
- 1 łyżeczka ziół prowansalskich
- 1 łyżka płatków suszonych pomidorów
- 1 łyżeczka soli
- olej do smażenia
Kukurydzę i ciecierzycę odcedzamy z zalewy i zostawiamy na sitku do odcieknięcia . Mąkę wsypujemy do miski , robimy w niej dołek i wlewamy w niego roztrzepane jajka , lekko mieszając . Następnie dolewamy mleko , przyprawy , sól i mieszamy do uzyskania gładkiej masy . Dorzucamy kukurydzę i ciecierzycę oraz płatki pomidorów , znowu mieszamy . Smażymy na dużym ogniu , na dość głębokim tłuszczu , do momentu uzyskania złotego koloru z obu stron . Wykładamy na papierowy ręcznik , żeby odsączyć nadmiar tłuszczu i możemy podawać . Świetnie smakują z różnego rodzaju sosami w typie tzatzyki lub paprykowym 😉