Kotlety ziemniaczano-pieczarkowe
Czas na pyszne kotleciki ziemniaczano-pieczarkowe , dlaczego ? Bo została fura ziemniaków z dnia wczorajszego , a ja nie lubię wyrzucać jedzenia , jeśli nie jest zepsute . Takie ziemniaczki wspaniale dają się przerobić na wszelkiego rodzaju kotleciki , krokieciki , kluchy itp . Proste w wykonaniu , a do tego pyszne , nikt od stołu nie ucieknie 😉 Tak więc przy odrobinie inwencji można wzbogacić je o kilka składników , przypraw i wychodzi fajny dodatek obiadowy lub danie główne 😉
Składniki :
- 1 kg ziemniaków
- 200 g pieczarek
- 1/2 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
- 1 cebula – duża lub dwie mniejsze
- 1 jajko
- sól , pieprz do smaku
- 3 czubate łyżki mąki pszennej
- 1 szklanka bułki tartej
Ziemniaki obieramy , kroimy w kostkę , solimy i gotujemy jak do obiadu , odcedzamy i odstawiamy do wystygnięcia ( najlepiej jeśli mamy ziemniaki z dnia poprzedniego, które zostały z obiadu ) . Pieczarki siekamy drobno , cebulkę także , podsmażamy razem na patelni na złoty kolor , na koniec solimy , odstawiamy do wystygnięcia . Ziemniaki przeciskamy przez praskę , wkładamy do miski , wbijamy jajko , dodajemy mąkę , sól, pieprz , gałkę muszkatołową wsypujemy podsmażone pieczarki z cebulką .
Całość wyrabiamy ręką , aż będzie jednolite – jeśli zbyt się klei można dodać dodatkowe dwie łyżki mąki . Z masy odrywamy kawałki formujemy dowolnego kształtu kotleciki i obtaczamy w bułce tartej . Smażymy na złocisty kolor na patelni , na średnim ogniu z obu stron . Gotowe , pyszne , smakowicie wyglądające danie lub przystawka 😉