Gołąbki z farszem jajecznym bez gotowania
Lato , to czas lekkich zielonych posiłków . Najsmaczniejsze jest to co zbierzemy z własnego ogrodu , działki czy balkonu . Dzisiejsza propozycja jest dla tych , którzy zmęczeni upałem marzą o czymś lekkim i chłodnym . W upalne dni schabowy i ziemniaki to niekoniecznie najlepszy pomysł na obiad . Pyszne chrupkie i orzeźwiające , doskonałe jako przekąska , a nawet kolacja . Takie gołąbki możemy wykonywać w dowolnych wariacjach smakowych , są szybkie w przygotowaniu . Warto spróbować , szczególnie ,że o tej porze w ogrodzie zazwyczaj mamy wszystko pod ręka i aż żal tego nie wykorzystać 😉
Składniki na 8 szt:
- 8 liści sałaty lodowej – dużych brzegowych
- 6 jajek
- 1 średnia parówka podwędzana
- kawałek świeżej ostrej papryczki ( ja używam całej ale jeśli nie lubicie ostro to dodajcie mniej )
- 2 łyżki majonezu
- 1 łyżeczka musztardy sarepskiej
- pęczek szczypiorku
- sól do smaku
Liście płukamy i odstawiamy do osuszenia , bardzo ważne , żeby przy nadziewaniu nie były wilgotne . Jajka gotujemy na twardo , odstawiamy do wystygnięcia . Po tym czasie , obieramy ze skorupek , przekładamy do miski , lekko rozgniatamy , co ułatwi miksowanie .
Dodajemy majonez , musztardę , sól , rozcieramy blenderem . Na koniec dodajemy posiekany szczypior , mieszamy łyżką . Parówkę kroimy w paski , papryczkę również . Na liściach sałaty kładziemy łyżkę farszu , kilka pasków parówki , papryki . Wszystko zawijamy jak klasyczne gołąbki . Wkładamy na godzinkę do lodówki , żeby się schłodziły . Można podawać 😉
Bardzo fajny pomysł, musze wykorzystać, może z innym farszem, dziękuję 🙂