Grzybowo-jogurtowa przystawka obiadowa

Rate this post

Grzybowo-jogurtowa przystawka obiadowa 

Dzisiaj przytargałam całe wiaderko grzybków no i skoro je już mam, to trzeba coś z nimi zrobić . Uwielbiam je najbardziej w smażonej postaci z dodatkiem śmietanki..hm..mniam . A do tego jak mam pod ręką mielone kotleciki i buraczki to jestem w siódmym niebie .. jeśli takowe jest  😉 

IMG_8881 (640x427)

Potrzebne produkty :

  • świeże , leśne grzyby mieszane ( maślaki ,kozaki,podgrzybki,brzozaki ,prawdziwki)
  • masło do duszenia ,sól, pieprz, do smaku , szczypta mielonej gałki muszkatołowej
  • 50 ml słodkiej śmietanki 12 % , 1 łyżka jogurtu greckiego
  • łyżka mąki do zagęszczenia sosu ,
  • 1 cebula czerwona
  •   1 cebula biała
  •   1 mały ząbek czosnku ,1 szklanka ( nie pełna) wody

2013 106 (640x427)

Grzyby czyścimy ,kroimy w małe paseczki i obgotowujemy około 10 minut -odcedzamy z wody i studzimy . Cebulkę ( obie )  kroimy w drobną kostkę i dusimy na maśle ,aż zrobi się szklista . Dodajemy do niej przeciśnięty przez praskę czosnek i grzyby po czym smażymy , często mieszając około 30 minut ,aż woda która powstanie z grzybków odparuje ,a grzyby złapią złocisty kolor .Dodajemy sól,pieprz,gałkę muszkatołową . W naczyniu rozrabiamy czubatą łyżeczkę mąki ze śmietanką ( dobrze to robić wsypując mąkę i wlewając śmietanę do słoika -zakręcić i energicznie potrząsać przez chwilkę -nie będzie grudek ) Do grzybów dolewamy szklankę wody ( tak troszkę na oko ) i śmietankę rozrobioną z mąką -zagotowujemy jak sos zrobi się gęsty i zawiesisty wyłączamy palnik i dodajemy jogurt intensywnie mieszając ( jogurt nadaje tej potrawie nietypowy przyjemny posmak ) .Smacznego ..dobra przystawka lub samodzielne danie 😉 Ilość grzybów do tego dania zależy trochę od tego co przytargamy z lasu ,ale najlepiej użyć około 20 szt średniej wielkości ( porcja jak na zdjęciu )  .

IMG_8877 (640x427)

 

 

Odwiedź nas także tu:

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *