Drożdżówka jak u babci
Zawsze , ale to zawsze na wakacjach moja babunia piekła drożdżówkę z kruszonką . Uwielbialiśmy ją , bezwzględnie wszyscy , każdy z mojego kuzynostwa mógł mieć antypatie i sympatie co do innych pozycji jadłospisu , wątróbki , klusek czy twarogu , ale każde z nas łączyła miłość do tego prostego ciasta . Zapach jaki rozchodzi się po kuchni w trakcie pieczenia , to opowieść o wakacjach , ciepłych letnich wieczorach , długich wędrówkach z dziadkiem do lasu po rzęsę dla kaczek , uśmiech babci wyjmującej z pieca gorącą drożdżowe ..Po prostu wspomnienia szczęścia i beztroski . Chcąc podarować odrobinę tej magii moim chłopakom , poszperałam za przepisem i ukręciłam ..Cudownie móc na chwilę cofnąć się w czasie .. 😉 Jeśli macie możliwość , koniecznie zjedzie ją rodzinnie w ogrodzie , tak smakuje najlepiej…
Składniki :
- 3,5 szklanki mąki pszennej
- 50 g drożdży świeżych
- 2 jajka całe
- 2 żółtka
- niepełna szklanka cukru
- 1/2 kostki masła
- 1 szklanka mleka
- 1/2 opakowania cukru waniliowego
Kruszonka
wszystkiego po równo (masła, mąki, cukru )
W pierwszej kolejności musimy przyrządzić rozczyn z drożdży, 1/2 szklanki ciepłego mleka, łyżeczki cukru i 2 łyżeczek mąki. Przykryć czystą ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu .. Następnie wszystkie składniki na ciasto wkładamy do miski ( oprócz tych które zużyliśmy na rozczyn ) , wlewamy rozczyn i wyrabiamy wszystko na puszystą gładka masę (ja wyrabiam w automacie do chleba) Ciasto powinno być lekko lejące , nie zbite .
Tak wyrobione ciasto , przekładamy na blaszkę do pieczenia , wcześniej wytłuszczoną masłem . Składniki na kruszonkę , rozkruszamy palcami i łączymy ze sobą rozcierając w dłoniach , aż uzyskamy efekt podobny jak na zdjęciu . Gdyby zbyt się kleiła można dodać sypkich składników .
Posypujemy kruszonką drożdżówkę , odstawiamy do wyrośnięcia na 30 minut w ciepłe miejsce .Wstawiamy do piekarnika-uwaga piekarnik warto podgrzać przed wstawieniem ciasta do 100 C , a następnie po wstawieniu ciasta zwiększamy temperaturę do 180 C i pieczemy 30 -35 minut bez termoobiegu . Gotowe 😉
Super drożdżówka 🙂 Uwielbiam taką z dużą ilością kruszonki 🙂
Pozdrawiam i zapraszam do mnie na konkurs http://kociolek-pysznosci.blog.pl/2015/08/24/konkurs-z-rossi-pl/
Czy składniki na rozczyn bierzemy z tych podstawowych czy to są dodatkowe ilości?
Wspaniały przepis!!! Bardzo dziękuję, faktycznie jak u babci 😁 Miękki i puszysty, idealny!
Drozdzowke piekłam pierwszy raz pychotka ciasto mięciutkie .Dziękuje za wspaniały przepis.
Pozdrawiam.
Przepisy bardzo dobry drozdzowka mieciutka ,bede teraz korzystała z tego przepisu.Dziekuje ślicznie .Pozdrawiam.
Jaka duża blacha na ta drożdżówka ma być??
36 x 24 cm , bynajmniej ja takiej używam 😉 Na mniejszej będzie grubsza , na większej cieńsza 😉 Pozdrawiam serdecznie
Zrobiłam tylko pomału rośnie poczekamy zobaczymy
Zrobiłam tylko pomału rośnie poczekamy zobaczymy włożyłam w dwie keksowki ponieważ zrobiłam podwójną porcję
Super przepis, latwy, nie trzeba spedzic calego dnia na przygotowaniach i efekt niesamowity!
Dziekuje bardzo za przepis 🙂
Jestem zachwycona ciastem , wyszło idealne . Super przepis . Polecam
2 żółtka i 2 jajka do ciasta dajemy? Maslo roztopione czy z lodówki?
Ciasto przepyszne, robię już 2 raz i tym razem dodałam śliwki, czekam aż się upiecze 😍