Rustykalny chleb orkiszowy
Czas jesieni , to czas przetworów i pieczenia chleba . W domu zaczynamy przepalać w kominku , a to doskonałe miejsce dla wyrastania pysznego domowego pieczywa . Uwielbiam szczególnie ten pełnoziarnisty lub orkiszowy , jak tym razem . Przepis jest prosty i nie wymaga sporządzania zakwasu , co jest bardzo wygodne , osobiście jestem leniuszkiem i nie lubię tych korowodów kilkudniowych z zakwasem itp .. 😉 Polecam , taki chleb sprawi, że cały dom zamieni się w ciepły rodzinny zakątek , a kolacja w prawdziwą ucztę .
Składniki :
- 0,5 kg mąki orkiszowej
- 1 szklanka mąki pszennej chlebowej 750
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1 szklanka mleka
- 2 szklanki wody
- 1 łyżeczka soli
- 2 łyżeczki cukru
- 2 opakowania suszonych drożdży ( 2 x 7 g )
- Papier do pieczenia
Do wysokiego naczynia wlewamy mleko podgrzane do temperatury pokojowej , dodajemy cukier , drożdże i mąkę pszenną , ale tylko 2 łyżki -resztę zostawiamy na potem 😉 Mieszamy , przykrywamy czystą ścierką i stawiamy w cieplutkim miejscu np. przy kominku . Po około 20 minutach zaczyn wyrośnie , wtedy przelewamy go do miski , dodajemy wszystkie pozostałe składniki z listy i wyrabiamy na gładką masę, około 30 minut ( najlepiej użyć do tego maszyny lub miksera ) . Po wyrobieniu wkładamy ciasto do oprószonej mąką miski i przykrywamy ściereczką , odstawiając w cieplutkie miejsce na 30 minut ( powinno się trochę lepić, przy przekładaniu ).Po tym czasie formujemy z papieru do pieczenia prowizoryczną foremkę i ostrożnie przekładamy do niej ciasto , ponownie odstawiając je na 30 minut ( można oczywiście radzić sobie inaczej ,przy pomocy gotowych foremek itp . ale ja lubię ten rustykalny charakter , krzywego wypieku 😉 ) Po upływie tego czasu , rozgrzewamy piekarnik do 150 C ( bez termoobiegu ) w nagrzany wkładamy chleb i pieczemy 10 minut , po czym zwiększamy temperaturę do 220 C i pieczemy jeszcze 30 minut . Gorący chleb wykładamy na ruszt i zostawiamy do ostygnięcia . Potem już tylko masełko , miodek …i obcy nam będzie głodek 😉 Smacznego 😉
Pyszny chlebek, chciałabym, żeby takie pieczywo było sprzedawane w sklepach !