Pieczarkowe gołąbki z kaszą

Rate this post

Pieczarkowe gołąbki z kaszą

Gołąbki to potrawa którą lubią raczej wszyscy , te tradycyjne są mega pyszne . Ta wersja jest nieco odmienna , ale równie wyśmienita , nie ma sosu pomidorowego , za to jest pieczarkowy . Pyszne mięsko , mieszane z kaszą , pieczarkami i boczkiem , jest po prostu genialne . Wszystko wieńczy kapusta , ach czego chcieć więcej , no może jakiś pyszny deserek po obiedzie 😉 

pieczarkowe gołąbki z kaszą

Składniki :

  • 1 kg mięsa mielonego z szynki
  • 1/2 szklanki kaszy wiejskiej -średniej
  • 1 średnia kapusta biała
  • kawałek wędzonego boczku – około 0,30 kg
  • 2 cebule
  • 100 ml słodkiej śmietanki ( 1/2 szklanki )
  • pieprz , sól do smaku
  • 1 łyżka mąki do zagęszczenia sosu
  • 1 jajko
  • 0,5 kg pieczarek
  • 1 łyżka – płaska domowego warzywka ( tu przepis ) lub innego suszu warzywnego

IMG_5305IMG_5309

Mięso mielone wykładamy do miski . Cebulkę i pieczarki ( połowę ilości pieczarek podsmażamy , drugą zostawiamy )  , siekamy i podsmażamy na patelni  , studzimy , dodajemy do mielonego . Dodajemy kaszę ( kaszę dodajemy surową , nie ugotowaną ) , jajko ,sól , pieprz , warzywko . Wyrabiamy ręka na gładka masę i zostawiamy . Kapustę parzymy w gorącej wodzie i zdejmujemy z niej pojedyncze, całe liście – tyle ile się uda , porwane i malutkie także  . Całe liście studzimy , następnie napełniamy farszem i zwijamy w gołąbki jak na zdjęciu . Podsmażamy na patelni na złoty kolor i przekładamy do garnka wyłożonego posiekanym boczkiem i resztą surowych , pieczarek .

IMG_5311IMG_5312

Porwane i małe liście , również obsmażamy , następnie układamy na wierzchu gołąbków , lekko solimy i nakrywamy . Jeśli położycie gołąbki na gorącej patelni szwem ( czyli miejscem zaklejenia ) do dołu i przysmażycie ( zaspawacie 😉 )  go w pierwszej kolejności , nie powinny się otworzyć nawet jeśli ich nie zwiążecie nitką . Dusimy chwilkę pod przykryciem , jak poczujemy że jest zbyt mało wody ( czasem kapusta jej nie puszcza ) dolewamy około 1-1,5 szklanki wody i dusimy dalej , kontrolując by zanadto nie odparowała . Czas duszenia to około 60 minut na małym ogniu . Po tym czasie , zagęszczamy sos , mieszanką śmietanki z mąką do lubianej konsystencji , pieprzymy i gotowe 😉 Super smakują z kaszą lub po prostu same . Polecam , to małe urozmaicenie od tradycji 😉

IMG_5314IMG_5316

 

 

 

 

 

 

 

 

Odwiedź nas także tu:

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *