Leczo z pieczarkami
Nie jest to może klasyczna wersja tej potrawy -raczej jej substytut , ale właśnie taką lubimy najbardziej do swojskich kopytek. Tym bardziej że właśnie trwa sezon na piękne czerwone papryki i żal nie skorzystać z tego dobrodziejstwa 😉
Skład
1 kg grubościennych czerwonych , 2 szt żółtej ( dla kolorku ) 6 cebul 0,5 kg pieczarek 2 słoiczki koncentratu pomidorowego 5 ząbków czosnku sól , cukier -szczypta , 1 kg kiełbasy ,chilli do smaku
Papryki i cebulę obrać i pokroić w kostkę , pieczarki w plasterki ( ładniej wyglądają ) -wszystko zrumienić na patelni i przełożyć do głębokiego garnka . Kiełbasę pokroić w niezbyt grubą kostkę i podsmażyć na patelni bez tłuszczu -wytopi się z kiełbasy ,a potrawa będzie lżejsza , dodać do garnka z podsmażonymi warzywami . Na odrobinie oleju podsmażamy również wyciśnięty praską czosnek i koncentrat pomidorowy ( ten proces uwalnia aromat i nadaje niepowtarzalny smaczek ) , dorzucamy do gara z resztą składników , dolewamy około 1 l wody i dusimy na wolnym ogniu ,aż woda częściowo odparuje i powstanie gęsty sos , solimy i doprawiamy chilli oraz szczyptą cukru dla równowagi . Gotowe ! Takie leczo wlane na gorąco do słoików możemy przechowywać w lodówce około 2 miesięcy .