Kompot dyniowy z imbirem
Zbiory dyniowe w pełni , więc czas zabierać się i za to warzywo , no właśnie warzywo ,które potrafi jak trzeba udawać pyszny owoc i swym smakiem w kompocie konkurować z takimi rarytasami jak brzoskwinie ,czy morele . Tak więc dzisiaj zróbmy tradycyjny kompot z dyni , doskonały jako przystawka do obiadu . Świetny również na ciepło , w zimowy wieczór przy kominku, aromatyczny i rozgrzewający … 😉
Lista potrzeb :
1 średnia dynia 5 kg koniecznie o ciemnym żółtym lub pomarańczowym miąższem 20 g kwasku cytrynowego 0,6 kg cukru 4 l wody około 6 cm odcinek grubego korzenia imbiru -obranego i drobniutko posiekanego
Dynię obrać i pokroić w dowolne małe kawałki , ja preferuję kostkę . Wsypać do garnka , zalać wodą ,dodać imbir i zagotować . Po zagotowaniu dodać cukier ,kwasek cytrynowy i gotować do momentu, aż dynia będzie miękka ale nie rozpadająca . Na gorąco przełożyć do słoików i odwrócić do góry dnem do ostygnięcia – nie wymaga już pasteryzacji ,doskonale przechowa się do następnej jesieni 😉
mniam! nigdy nie piłam kompotu z dyni!