Zapiekanka „Wilcza wieża”
Ciekawa i prosta zapiekanka , doskonała na obiad , szczególnie kiedy wiemy ,że następnego dnia nie będzie czasu na gotowanie, bo to , podły , poniedziałek i zacznie się dziać .. Uf..nie lubię poniedziałków .., ani wtorków , czwartków..itp. Uwielbiam soboty i niedziele – niestety, tego co dobre zawsze najmniej 😉 Wracając do potrawy , to banalnie prosta zapiekanka , która, jak to z tego typu daniami bywa , najbardziej smakuje, odgrzana następnego dnia . Polecam , jeśli nie macie czasu na codzienne gotowanie, a mimo wszystko chcecie smacznie zjeść 😉
Składniki na średnią głęboką formę :
- 0,5 kg mielonej łopatki wieprzowej
- 1 marchewka
- 2 łyżeczki ,suszonego , mielonego ,czosnku
- 1 łyżeczka słodkiej, mielonej papryki
- 1 łyżeczka ostrej mielonej papryki lub chilli , jeśli ma być pikantne
- 1 mała cukinia
- 2 duże cebule
- 1 duża puszka pomidorów krojonych ( lub 2 małe )
- 5 niedużych, ziemniaków
- 1 łyżka ziół prowansalskich ( gotowe, suszone, mieszanki )
- 1 grecki jogurt
- kawałek żółtego sera do utarcia
- 1/2 łyżeczki – płaskiej , mielonej gałki muszkatołowej
- sól do smaku
Marchewkę obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach , podsmażamy na patelni razem z mięsem mielonym , doprawiając solą , odrobiną ziół prowansalskich ( resztę ziół zużyjemy później ). Ziemniaki obieramy , szatkujemy lub kroimy na cieniutkie plastry , cukinię , jeśli mamy młodą , kroimy razem ze skórką , podobnie, jak ziemniaki w cieniutkie plastry . Tak samo postępujemy z cebulą . W głębokim naczyniu do zapiekania , smarujemy dno olejem , następnie układamy warstwami ziemniaki , każdorazowo przesypując je przyprawami ( najprościej zmieszać wszystkie przyprawy i zioła ,ze sobą ) i solą .
Na warstwie ziemniaków, układamy podsmażone mięso mielone , następnie cukinię , cebulę i na końcu wylewamy ,warstwę pomidorów z puszki . Oczywiście wszystko solimy i podsypujemy przyprawami . Wstawiamy do piekarnika ,na około 65 minut – przykrywając wierzch folią aluminiową – jeśli mamy dość płytkie naczynie , warto podłożyć folię także pod spód , gdyż często sok z warzyw kipi i brzydko się przypala . Po upływie tego czasu ,ścieramy ser, na tarce o grubych oczkach i mieszamy z jogurtem greckim , następnie smarujemy nim wierzch podpieczonej zapiekanki i wstawiamy do piekarnika na kolejne 10-20 minut już bez przykrywania , aż wierzch apetycznie się zrumieni . Najlepiej kroić jak już troszkę przestygnie , nie rozpada się wtedy . Doskonała po odgrzaniu 😉 Smacznego !
Dziekuje za swietny przepis 🙂
Moja rodzina uwielbia to danie, przygotowane według tego przepisu.
Dziękuje bardzo i pozdrawiam 🙂
super danie robiłam je juz dwa razy :)) pozdrawiam