Zupa koperkowa
Koperkowa zupa jest bardzo prostym przepisem , szczególnie przydatnym jeśli mamy działkę lub mieszkamy na wsi i przesadziliśmy z zasiewem kopru . Jak w moim przypadku 😉 Smakuje doskonale , a osoby lubiące szczawiową i inne takowe wynalazki będą zachwycone . Nie jest kwaśna ale też nie pozbawiona smaku , szczególnie dobrze wypada podana z gotowanym jajkiem lub kleksem tłoczonych ziemniaków z prażoną cebulką . Polecam , lekkie i fajne danie .
Składniki :
- duży pęczek świeżego kopru ( jak chcecie robić ze sklepowych pęczków to weźcie około 8 szt bo są chude )
- 3 ząbki czosnku
- 3 ziemniaki , ale nie młode bo mają nam zagęścić zupę
- 50 ml słodkiej śmietanki
- 1 łyżka soku z cytryny
- sól , pieprz do smaku
- 1 łyżka masła
- 2 kostki bulionowe warzywne lub drobiowe
W garnku roztapiamy masło , wrzucamy na nie posiekany koper i wyciśnięty praską czosnek , blanszujemy krótko , aż zmniejszy objętość . Dokładamy obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki , zalewamy około 3 l wody , wrzucamy kostki bulionowe i gotujemy pod przykryciem na wolnym ogniu , aż ziemniaki zaczną się rozpadać . Blendujemy całość do momentu , aż nie będzie ziemniaczanych grudek . Doprawiamy solą , pieprzem , sokiem z cytryny i śmietaną . Gotowe , teraz tylko jaja lub tłuczone ziemniaki z cebulką i można podawać . Smacznego 😉