Cebulowe krążki – chrupiące i pyszne
Macie czystą kuchnię i mało pracy ? To koniecznie zróbcie cebulowe krążki , ani kuchnia nie będzie już sterylnie czysta , ani Wy nie będziecie narzekać , że nie ma co robić 😉 Tak poważnie , to fakt może nie jest to potrawa z tych najczystszych , bo wszystko się klei od ociekającego ciasta , ale na pewno jest to jedna z tych najpyszniejszych . Z powodzeniem zastąpi niezdrowe chipsy , sama w sobie zdrowia nie doda, ale bynajmniej, nie ma tych wszystkich aromatów i E..cosiów . Polecam bo to naprawdę czadowa przekąska , ja podałam ją do obiadu z duszonym bobem i też smakowało , a jak fajnie chrupało 😉 Smak , coś jak chipsy ” zielona cebulka ”
Składniki :
- 4 duże cebule
- 1,5 szklanki mąki
- 1 jajko
- 1 szklanka ( niepełna ) mleka
- sól do smaku
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- bułka tarta do obtaczania
Cebulę obieramy i kroimy na grube około 1 cm plastry , rozdzielamy je delikatnie rękami na pojedyncze krążki . Składniki na ciasto : mąkę , mleko , jajko , sól ( 1 łyżeczka ) i proszek do pieczenia , łączymy w misce łyżką , powinno nam powstać dość gęste , lepkie , ciasto . Zanurzamy w nim krążki cebuli , tak żeby się nim dokładnie pokryły i odkładamy na jakąś kratkę ,żeby nadmiar ciasta spłynął ( około 5 minut ) . Następnie obtaczamy w bułce tartej i wrzucamy na rozgrzany , głęboki olej – smażymy na złoty kolor z obu stron . Wyciągamy i układamy na papierowym ręczniku ,żeby odciekły z nadmiaru tłuszczu . Gotowe , chrupiące i smakowite 😉 Smacznego !