Sałatka ” Tortellini Mazarini „
Jedna z lepszych sałatek jakie znam . Jeśli tortellini ugotujemy sobie wcześniej jej przyrządzenie nie sprawia kłopotu , ani nie zabiera zbyt wiele czasu . Doskonała jako pełnowartościowy posiłek nawet w porze obiadu . Czemu by nie , przecież zawiera tortellini , fasolkę , kiełbaskę kukurydzę ..czyli jak by się zjadło porcję pierożków z surówką 😉 Tak poważnie , sałatki to cudowny wynalazek i nikt mnie nie przekona ,że jest inaczej 😉 Jak smakuje ? Pysznie – oczywiście .
Składniki :
- 1 opakowanie tortellini z mięsem
- 1/2 puszki czerwonej fasolki ( koniecznie opłukanej na sitku ,żeby nie farbowała )
- pęczek szczypiorku
- 1 torebka sosu sałatkowego polskiego lub ziołowego
- 1 mała puszka kukurydzy lub 1/2 zwykłej puszki
- 1 kiełbaska , taka jaką lubimy 😉
- 2 łyżki gęstego jogurtu greckiego
Kukurydzę , fasolkę przelewamy na sitku i pozostawiamy na godzinkę do porządnego odcieknięcia . Tortellini , gotujemy według przepisu na opakowaniu , studzimy . Do dużej miski , wkładamy tortellini , fasolkę kukurydzę i posiekaną drobno kiełbaskę . Jogurt mieszamy z sosem sałatkowym , wlewamy do pozostałych składników . Na końcu dokładamy posiekany szczypiorek i całość mieszamy do połączenia składników . Odstawiamy do lodówki na godzinkę , dwie ,żeby się przegryzła i gotowe . Można podawać 😉 Ja nie używam soli , bo sos jest dość słony , ale jak ktoś lubi może doprawić solą . Smacznego