Potrawka z dyni
Dynia, to wspaniałe warzywo . Zdecydowanie moje ulubione , ze względu na różnorodność smaku , wyglądu i zastosowań . Chyba nie ma drugiego takiego , a do tego niskokaloryczna i bogata w beta karoten i inne cenne substancje 😉 No ale dość już pieśni pochwalnych . Potrawka z dyni to szybkie danie , jedno z tych , co ratują dni , kiedy zapomniało się o obiedzie . Lekkie , smaczne i niebanalne , może stać się kolacją lub przystawką do obiadu zamiast ziemniaków .
Składniki :
- kawałek dyni ( mniej więcej 0,5 kg )
- 5-6 pieczarek
- 2 słodkie, bardzo dojrzałe, pomidory malinowe
- 2 średnie cebule
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka octu balsamicznego
- 1/2 płaskiej ,łyżeczki cukru
- sól , chilli do smaku
- kolendra lub natka pietruszki do dekoracji
Dynię obieramy ze skóry i oczyszczamy z nasion i miękkiego środka . Kroimy w średniej wielkości kostkę ( taką 2 x 2 cm ) . Cebulę obieramy , kroimy w piórka , raczej grubsze niż cieńsze . Pieczarki kroimy w plastry , także niezbyt cienkie . Na patelni , na odrobinie oleju podsmażamy cebule z dynią i zmiażdżonym czosnkiem . Jak już będą łapały kolorek , dodajemy pieczarki i ponownie smażymy , do momentu ,aż wszystko będzie ładnie zrumienione – przysmażone . Pod koniec smażenia doprawiamy solą , cukrem , chilli i octem balsamicznym , oraz dokładamy pokrojone w grube ćwiartki pomidory . Smażymy jeszcze 2 – 3 minuty , zdejmujemy z patelni , dekorujemy kolendrą lub natką pietruszki i podajemy . Potrawka z dyni gotowa . Smacznego 😉
Mam dynię i akurat nie mam do czego jej wykorzystać. Na pewno wypróbuję ten przepis. 🙂 Zapraszam na nowy post. Tym razem przepis na orientalnego kurczaka z dynią w sosie z nerkowców. 🙂 https://jaglusia.wordpress.com/2016/09/21/orientalny-kurczak-z-dynia-w-sosie-z-nerkowcow/