Ryżowa zapiekanka z mięsem
Zapiekanka ryżowa , to po prostu jedna z tych potraw , które szanują nasz czas i rozumieją że mają być smaczne , proste , tanie i nieskomplikowane 😉 Oczywiście jest produktem , który powstał w fabryce potrzeba od zaraz – na wczoraj . Smakuje wyśmienicie , a jej zrobienie nie wymaga ani dużo czasu , ani umiejętności , no i można ją zrobić dzień wcześniej , co czasami jest zaletą nieocenioną 😉
Składniki na wąską formę do pasztetu, 4 osoby :
- 1 pełna, szklanka ryżu , surowego
- 0,5 kg mielonego mięsa
- 1 mała cukinia
- 2 puszki krojonych pomidorów
- 1 szklanka bulionu – dowolnego
- 1 duża cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka suszonej bazylii
- 1 marchewka
- sól do smaku
- 1 łyżeczka ostrej papryki
- 2 łyżeczki cukru
- drobno ,tarty ser do posypania
sos beszamelowy : klikając tutaj- znajdziecie przepis 😉
Marchewkę ucieramy na tarce , cebulkę siekamy , obie podsmażamy na małej ilości tłuszczu . Dodajemy do nich mięso mielone , ostrą paprykę , sól do smaku . Smażymy jeszcze chwilę . Pomidory z obu puszek , miksujemy ze szklanką bulionu , cukrem, solą , bazylią i czosnkiem ( powinno być odrobinkę za słone , gdyż ryż wciągnie sporo ) .
Na dno naczynia do zapiekania wysypujemy 1/2 ryżu , równo rozkładając po całości , polewamy 1/2 pomidorów , układamy całe mięso mielone , następnie pociętą w cieniutkie plasterki cukinię , solimy , zasypujemy resztą ryżu i zalewamy resztą pomidorów . Przykrywamy folią aluminiową i zapiekamy w piekarniku, nagrzanym do 160 C, około 40 -50 minut . Przed podaniem polewamy sosem beszamelowym i posypujemy tartym serem . Smacznego 😉