Naleśniki black and white z owocami
Wspaniały duet naleśnikowy , który u nas z powodzeniem zastępuje obiad . Naleśnik waniliowy z gruszką i ciemną czekoladą , oraz czekoladowy naleśnik ze śliwką i sosem waniliowym , to po prostu poezja smaku . Są proste i tanie w przygotowaniu , a każdy domownik zaklaska uszami na ich widok , możecie być pewni 😉 Możecie także puścić wodze fantazji i na ich bazie przygotować własne kompozycje ,może z truskawkami , bananem lub mango ? 😉
Składniki :
ciasto naleśnik white :
- 4 szklanki wody
- 4,5 szklanki mąki
- 1 jajko
- 1 opakowanie cukru waniliowego
farsz white :
- 1-2 gruszki
- cukier waniliowy
- szczypta mielonego kardamonu
- szczypta imbiru
- 2 łyżeczki cukru lub miodu
- 2 serki homogenizowane, waniliowe
sos czekoladowy :
- 2 mleczne czekolady
- 100 ml słodkiej śmietanki 10 %
- 1 łyżeczka , czarnego kakao
ciasto naleśniki black :
- 4,5 szklanki mąki
- 4 szklanki wody
- 1 jajko
- 1 duża łyżka, czarnego kakao
- 1 cukier waniliowy
nadzienie ze śliwką :
- 4 – 5 śliwek
- odrobina cynamonu
- 2 roztarte w moździerzu, goździki
- 1 opakowanie cukru waniliowego
- 2 łyżeczki cukru lub miodu
- 2 serki homogenizowane ,waniliowe
sos waniliowy :
- 1 łyżka budyniu waniliowego
- 3 szklanki mleka
- 1 cukier waniliowy
- 4 łyżki cukru
Składniki na ciasto naleśnikowe, zawsze , razem wsypujemy do miski i chwilę mieszamy mikserem , do otrzymania gładkiej , lejącej masy . Smażymy na , nie przywierającej patelni , przetartej ręcznikiem nasączonym olejem .
Składniki na farsz z gruszką : Gruszkę obieramy , pozbawiamy ogryzka i kroimy w cienkie plasterki , podsmażamy na patelni z masłem , cukrem i przyprawami , układamy na naleśnikach , na kleksie z serka waniliowego , Zamykamy polewamy sosem ( sos robimy jak budyń , tyle ,że z mniejszej ilości składników , żeby był bardziej lejący , dodając oprócz cukru , dodatkowo cukier waniliowy ) .
Ciasto Black , robimy tak samo jak white ( różnią się tylko składniki ) .
Farsz do black ze śliwką : śliwki rozcinamy na pół , pozbawiamy pestek , kroimy w plastry . Podsmażamy krótko na patelni z dodatkiem cukru ( miodu ) i przypraw . Układamy na kleksie z serka homogenizowanego , zamykamy i polewamy sosem . Sos : roztapiamy w rondelku czekolady razem ze śmietanką i kakao , mieszając do połączenia składników i uzyskania płynnej konsystencji . Naleśniki serwujemy na ciepło , jak wystygną , sosy stężeją i nie będzie już tak smakowicie . Smacznego 😉