Makaron ze szpinakiem ,pieczarkami i kurczakiem
Prosty makaron , wykonany w pięć minut . Składniki , które często goszczą w lodówce ,kawałek wędzonego kurczaka , świeży szpinak i parę pieczarek . Nic trudnego , a smak zachwycający . Pasuje do każdego gatunku makaronu , można użyć nawet razowego , wtedy potrawa będzie jeszcze zdrowsza . Lubię takie dania , bo nie zabierają czasu , którego i tak mi zawsze brakuje , a dodatkowo ,nikt przy nich nie marudzi . Moi domownicy kochają makaron pod każda postacią 😉
Składniki 3 osoby :
- 1 udo wędzonego kurczaka
- 8-9 pieczarek
- 1/2 opakowania świeżego szpinaku
- 2 ząbki czosnku
- 1/2 płaskiej łyżeczki startej gałki muszkatołowej
- 1/2 łyżeczki cukru lub miodu
- sól,pieprz do smaku
- łyżka masła
- kawałek startego sera do posypania ( leicester lub natan )
Udo obieramy z mięsa ,nie zdejmujemy skóry – to ona da smak ,kroimy w kawałeczki . Pieczarki, kroimy w plastry i podsmażamy na maśle , po chwili ,dodajemy wyciśnięty praską czosnek,cukier ,gałkę , szpinak i szybko mieszamy . Dokładamy kurczaka , podsmażamy chwilkę – dosłownie tyle ,żeby szpinak stracił jędrność . Doprawiamy pieprzem ( dużo pieprzu 😉 mniam ! ) , solą . Mieszamy jeszcze z minutkę , dwie .Wyłączamy gaz . Podajemy z ugotowanym makaronem , posypany drobno tartym serem . Smacznego 😉