Pikantne skrzydełka a’la KFC

4.9/5 - (10 votes)

Pikantne skrzydełka a’la KFC

Skrzydełka z KFC , są mega smaczne i tak samo mega niezdrowe , ale cóż ,życie składa się nie tylko ze zdrowych rzeczy 😉 Przepis nie zapewni Wam identycznych , skrzydełek jak z KFC , takich cudów nie umiem jeszcze robić 😉  Skrzydełka są prawie ,takie same , w każdym razie moi chłopcy stwierdzili ,że niewiele się różnią ..może jak jeszcze dopracuję , będzie kiedyś identycznie 😉 Póki co , polecam , bo są naprawdę dobre , nawet jeśli troszkę odbiegają od oryginału , mam nadzieję ,że Was nie rozczarują  😉 

Składniki :

panierka  :

  • 2 jajka
  • 1/3 szklanki  wody gazowanej
  • 1/2 szklanki maki pszennej
  • troszkę ,mniej niż 1/2 szklanki mąki kukurydzianej
  • 1 łyżeczka soli
  • 1/2 łyżeczki cukru
  • 1 łyżeczka mielonego pieprzu
  • 2  łyżeczki mielonego chili 
  • 1 łyżeczka słodkiej mielonej papryki

dodatkowo do obtoczenia  :

  • 1/2 szklanki mąki pszennej
  • 1/2 szklanki mąki kukurydzianej

Skrzydełka pozbawiamy końców , tak zwanych lotek , które nie mają ani grama mięsa . Rozcinamy na pół . Wkładamy do miski , dodajemy sól , czosnek ,chilli , mieszamy i wkładamy do lodówki na dobę – tego czasu nie doradzam skracać , bo chilli musi się wgryźć w mięso . Po tym czasie , mieszamy składniki na ciasto razem , dokładnie , najlepiej trzepaczką  . W oddzielnej misce łączymy , razem , także oba rodzaje mąki z listy składniki dodatkowe . Zamarynowane skrzydełka , zanurzamy w cieście , a następnie obtaczamy w mieszance mącznej , odkładamy na 5 minut .

Podczas obtaczania w mące nie dotykami powierzchni skrzydełek , staracie się trzymać koniuszkami palców za jedno miejsce , żeby zrobiły się charakterystyczne fałdki na panierce .Smażymy w głębokim tłuszczu , do momentu , aż panierka nabierze właściwego koloru , tłuszcz nie może być, mega gorący bo panierka zbyt szybko się przypali , a kurczak pozostanie surowy . Najlepiej mocno rozgrzać , a zaraz po wpuszczeniu skrzydełek , zmniejszyć gaz na średni . Delikatnie obracać podczas smażenia . Po wyłowieniu , skrzydełka układamy na papierowym ręczniku ,żeby odsączyć nadmiar tłuszczu i podajemy jeszcze gorące 😉 Smacznego !

 

 

Odwiedź nas także tu:

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *