Pikantne skrzydełka a’la KFC
Skrzydełka z KFC , są mega smaczne i tak samo mega niezdrowe , ale cóż ,życie składa się nie tylko ze zdrowych rzeczy 😉 Przepis nie zapewni Wam identycznych , skrzydełek jak z KFC , takich cudów nie umiem jeszcze robić 😉 Skrzydełka są prawie ,takie same , w każdym razie moi chłopcy stwierdzili ,że niewiele się różnią ..może jak jeszcze dopracuję , będzie kiedyś identycznie 😉 Póki co , polecam , bo są naprawdę dobre , nawet jeśli troszkę odbiegają od oryginału , mam nadzieję ,że Was nie rozczarują 😉
Składniki :
- 1,5 kg skrzydełek drobiowych
- 1 łyżka chilli
- 1 płaska łyżeczka granulowanego czosnku
- 1,5 łyżki soli
- 1 łyżeczka cukru
panierka :
- 2 jajka
- 1/3 szklanki wody gazowanej
- 1/2 szklanki maki pszennej
- troszkę ,mniej niż 1/2 szklanki mąki kukurydzianej
- 1 łyżeczka soli
- 1/2 łyżeczki cukru
- 1 łyżeczka mielonego pieprzu
- 2 łyżeczki mielonego chili
- 1 łyżeczka słodkiej mielonej papryki
dodatkowo do obtoczenia :
- 1/2 szklanki mąki pszennej
- 1/2 szklanki mąki kukurydzianej
Skrzydełka pozbawiamy końców , tak zwanych lotek , które nie mają ani grama mięsa . Rozcinamy na pół . Wkładamy do miski , dodajemy sól , czosnek ,chilli , mieszamy i wkładamy do lodówki na dobę – tego czasu nie doradzam skracać , bo chilli musi się wgryźć w mięso . Po tym czasie , mieszamy składniki na ciasto razem , dokładnie , najlepiej trzepaczką . W oddzielnej misce łączymy , razem , także oba rodzaje mąki z listy składniki dodatkowe . Zamarynowane skrzydełka , zanurzamy w cieście , a następnie obtaczamy w mieszance mącznej , odkładamy na 5 minut .
Podczas obtaczania w mące nie dotykami powierzchni skrzydełek , staracie się trzymać koniuszkami palców za jedno miejsce , żeby zrobiły się charakterystyczne fałdki na panierce .Smażymy w głębokim tłuszczu , do momentu , aż panierka nabierze właściwego koloru , tłuszcz nie może być, mega gorący bo panierka zbyt szybko się przypali , a kurczak pozostanie surowy . Najlepiej mocno rozgrzać , a zaraz po wpuszczeniu skrzydełek , zmniejszyć gaz na średni . Delikatnie obracać podczas smażenia . Po wyłowieniu , skrzydełka układamy na papierowym ręczniku ,żeby odsączyć nadmiar tłuszczu i podajemy jeszcze gorące 😉 Smacznego !