Kartoflanka , kiełbasianka – zimowa zupa
Kartoflanka , to typowo zimowa zupa , która rozgrzewa i syci . Doskonała jest wersja ze smażoną kiełbaską i cebulką , naprawdę polecam , gdyż smak jest genialny . Ja oczywiście uwielbiam wszelkie zupy , moje dzieci mniej , ale tą nie pogardzą . Uniwersalna , bardzo prosta , szybka i bardzo tania w przygotowaniu . Takie proste potrawy są najlepsze , a w mroźne zimowe dni , nie ma nic bardziej rozgrzewającego od porządnej zupy 😉
Składniki :
- 3-4 kiełbaski śląskie lub inne
- 6-8 ziemniaków
- 2 marchewki
- jeden korzeń pietruszki
- 2 cebule
- 2 ząbki czosnku
- kilka kulek ziela angielskiego
- 2-3 liście laurowe
- 1/2 cytryny
- 3- 3,5 l wody w zależności jaką gęstość lubimy
- sól , pieprz do smaku
Kiełbaskę pokroić w małe kawałeczki , podsmażyć razem z cebulką na złoty kolor – przypiec . Przełożyć do garnka , dodać obrane , pokrojone ziemniaki , marchewkę starta na tarce , pietruszkę także startą , ziele angielskie wyciśnięty praską czosnek , liść laurowy , doprawić solą i pieprzem do smaku . Gotować około 30 – 40 minut . Po tym czasie, rozgnieść ziemniaki tłuczkiem – tak żeby zupa się zagęściła ( zwyczajnie wkładamy do garnka tłuczek i ciapiemy , na paćkę 😉 ) . Dokwaszamy sokiem z cytryny , doprowadzamy do wrzenia i gotowe 😉 . Serwujemy na gorąco , samą lub z dowolnymi dodatkami 😉 Smacznego !