„Witaminka ” , pyszna ,surówka z czerwonej kapusty
Witaminka , to świeża surówka , a takie są teraz najcenniejsze – nie przetworzone , znaczy zdrowsze 😉 Zima , to trudny czas , dla naszego organizmu , niewiele słońca, brak swoich warzyw …. Wszystko to, odbija się na dobrym samopoczuciu, zdrowiu . Cóż , nie ma może , zbyt wielu , swoich warzyw , ale jest jeszcze ,czerwona kapusta , z własnej grządki , która , gdzieś w komórce zaległa w kąciku , właśnie nadszedł jej czas 😉 Oczywiście ,trudno z samej kapusty , stworzyć zbilansowaną witaminkę , więc trzeba, dokupić małe co nieco , no i brać się do roboty , a robota wcale nie jest ciężka w tym przypadku , praktycznie jej nie ma 😉 Doskonała do obiadu , a nawet na kolację , ja lubię ją z ciepłą , chrupiącą bagietką …i niczym więcej 😉
Składniki :
- 1/2 małej ,główki czerwonej kapusty
- 1 czerwona papryka , grubościenna
- 1 cebula biała lub czosnkowa ( łagodna , cukrowa lub 3 szalotki )
- 1 duże, winne , jabłko lub dwa mniejsze
- 2 marchewki ,średniej wielkości
- 2 łyżki majonezu ( można zastąpić jogurtem , ale w tej wersji ,mi bardziej smakuje majonez 🙂 )
- 2 łyżeczki soku z cytryny
- 1 łyżka cukru lub miodu – płaska ( jeśli jabłko , jest bardzo słodkie , to mniej )
- sól , pieprz do smaku ( ja daję , sporo pieprzu , lubię taką słodko-ostrą 😉 )
Kapustę, szatkujemy drobno , wykładamy na sitko , zlewamy wrzątkiem , odcedzamy i przekładamy do miski . Ten zabieg , sprawia ,że jest bardziej miękka i pozbawia ją ,tej lekkiej goryczki ( choć , nie każda odmiana ją ma 😉 ) . Paprykę , pozbawiamy komory nasiennej i kroimy w cienkie paseczki , kawałki , dodajemy do kapusty , tak samo postępujemy z cebulą . Obrane jabłko i marchew , ścieramy na tarce o grubych oczkach , dodając do pozostałych warzyw . Dodajemy cukier , sól , sok z cytryny i pieprz , całość wmieszamy ręką , lekko ugniatając ,żeby warzywa puściły nieco soku , co sprawi ,że smaki się połączą . Na końcu dodajemy majonez , próbujemy , czy dla nas jest ok 😉 Jak nie , to doprawiamy , ponownie i gotowe 😉 Smacznego !