Ziemniaczano – kalafiorowa zapiekanka
Genialna w swej prostocie ziemniaczano – kalafiorowa zapiekanka , to doskonały dodatek do mięsa , zamiast nudnych gotowanych kartofli 😉 Może także stanowić samodzielne danie , szczególnie dla tych , którzy cenią sobie wegetariańską kuchnię . Mojej rodzince bardzo smakuje , nawet dzieci nie marudzą , uwielbiają tą potrawę . Całkiem prosta do zrobienia , nie wymaga ani wielu przygotowań, ani pracy , a efekt naprawdę znakomity . Można przygotować dzień wcześniej i odgrzać , będzie smakować równie wspaniale 😉 Jest to danie rozpustne , pełne masła i śmietany , ale czasami warto sobie popuścić , szczególnie ,że smak jest genialny , wiadomo , codziennie raczej nie polecam , ale od czasu do czasu , nikomu w biodra nie wejdzie 😉 Polecam !
Składniki na średnią blaszkę :
- 1/2 niezbyt dużego kalafiora
- 5-6 ziemniaków
- 200 ml słodkiej śmietanki ( ja używam , grzesznej kremówki 30 % 😉 )
- 1/2 kostki masła
- 2 łyżeczki granulowanego , suszonego czosnku
- 1 płaska łyżeczka , mielonej gałki muszkatołowej
- sól , pieprz do smaku
Ziemniaki obieramy i skrawamy na mandolinie do warzyw , na bardzo cieniutkie plasterki , takie przeźroczyste . Dzielimy na dwie części . Tak samo postępujemy z kalafiorem , z tym że tutaj plasterki mogą być nieco grubsze , gdyż trudno go cienko pokroić nawet na mandolinie i nie dzielimy na części . Teraz w dość głębokim naczyniu , układamy kilka wiórków masła , na to pierwszą warstwę ziemniaków , solimy , sypiemy połową gałki i czosnku , oraz pieprzem do smaku .
Następnie układamy całego poszatkowanego kalafiora , solimy . Teraz reszta ziemniaków , solimy , sypiemy pozostałymi przyprawami , pokrywamy wiórkami masła i polewamy śmietanką . Zakrywamy szczelnie folią aluminiową i wstawiamy do piekarnika . Zapiekamy w temperaturze 160 C przez około 1,5 godziny . Po tym czasie zdejmujemy folię i pozwalamy zrumienić się górze zapiekanki , około 20 minut . Po tym czasie jest gotowa , serwujemy w dowolnej kombinacji lub solo . Polecam , może nie jest dietetyczna ale nieziemsko pyszna ! Smacznego !