Młoda kapusta „Babci Jadzi „
Młoda kapusta , to wspaniałe warzywo . No a moja teściowa , robi najlepszy bigos z młodej kapusty na świecie 😉 Tak to całkowita prawda , mój M. oczywiście go uwielbia , nawet moja mama go lubi, sama nie gotuje ale za to świetnie szyje 🙂 . Jest to prosty bigosik , dość szybki do zrobienia , smak genialny , lekki z mięskiem będzie też syty 😉 Polecam , tym bardziej ,że w sklepach już można kupić młoda kapuchę bez problemu 😉 Cóż tylko dzieci nie za bardzo , ale do pewnych smaków trzeba dorosnąć , tak jak do garnituru bo ten malcom , też od razu , nie leży 😉
Składniki :
- 1 duża młoda kapusta lub dwie małe
- 0,5 kg karkówki lub łopatki
- 1 duża lub dwie małe marchewki
- 2 średnie cebule
- 1 łyżka koncentratu pomidorowego ( czubata )
- 1/2 pęczka, świeżego kopru
- sól , pieprz do smaku
- 1 łyżka smalcu
Kapustę szatkujemy i zalewamy wrzątkiem ,żeby zmiękła . Odcedzamy z wody , wkładamy do gara . Karkówkę kroimy w dość grubą kostkę , marchew ścieramy na tarce , a cebulę kroimy w dowolny sposób 😉 Na patelni rozgrzewamy smalec , podsmażamy na nim kawałki karkówki ,aż staną się złote , przekładamy do garnka z kapustą , przesypujemy marchewką . Na tej samej patelni , na której smażyliśmy karkówkę , podsmażamy cebulę , po czym dodajemy do pozostałych składników .
Na koniec , na patelnię wlewamy dwie szklanki wody i zbieramy smak , przelewając do garnka z kapustą i resztą dobroci . Solimy , pieprzymy , dokładamy koncentrat , przykrywamy i dusimy na małym ogniu , co jakiś czas mieszając , ale nie za często , aż mięso będzie miękkie . Po wyłączeniu gazu , dodajemy posiekany koperek , ostatni raz mieszamy i możemy serwować bigos . Smacznego 😉