„Pekinka ” prosta , pyszna surówka
Surówka , to niemal , nieodłączny element obiadu , chociaż u nas , częściej jest zastępowana przez gotowane warzywa . Moi chłopcy nie są fanami surowych warzyw i trzeba się nieźle nagimnastykować , żeby je w nich wdusić 😉 Cóż , zapewne większość dzieciaków ma „alergię „na warzywa , ja jako dziecko także od nich uciekałam . Pamiętam ,że mniej straszny był wielki i podły , pies sąsiadów niż surówka z kapusty na talerzu 😉 W owym czasie , wolałabym siedzieć razem z nim w klatce niż przełknąć , choćby łyżkę , tej surowizny jarzynowej .. 😉 Czasy się zmieniają , ludzie dorastają i warzywa przestają być wrogiem , a stają się najlepszym przyjacielem … Zdrowa , szybka , mega prosta i przede wszystkim smaczna , polecam 😉
Składniki :
- 1 mała kapusta pekińska ( lub 1/2 dużej )
- 1 marchewka dość duża
- 1 papryka , preferuję cienkie spiczaste w typie Ramiro bo są bardziej chrupiące 😉
- 1 pęczek świeżego koperku
sos :
- 1 łyżka octu jabłkowego
- 1 łyżka oleju słonecznikowego
- 1 łyżka miodu
- 1/2 płaskiej łyżeczki mielonego, pieprzu czarnego
- 1 płaska łyżeczka, granulowanego czosnku
- sól do smaku
Kapustę cienko szatkujemy , przekładamy do miski . Paprykę pozbawiamy nasion , kroimy w kosteczkę lub paski , jak kto lubi i dodajemy do kapusty . Marchew ścieramy na tarce o grubych oczkach , dokładamy do reszty . Solimy , mieszamy , lekko ugniatając ręka ,żeby warzywa puściły sok . Składniki na sos łączymy ze sobą . Dodajemy do surówki , mieszamy . Koper siekamy , wsypujemy na samym końcu i ponownie mieszamy . Można jeszcze spróbować i w razie potrzeby doprawić ,bo proporcje są nieco na oko , gdyż 1 szt, kapusta pekińska mała ,może być różnej wagi 😉 Podawać w dowolny sposób , jako przystawka do obiadu lub z grzankami czosnkowymi jako danie na kolację 😉