Kurczak w kremowym sosie z cukinią
Kurczak w kremowym sosie , to jedno z bardziej lubianych dań ,mojego starszego syna . On kocha sosy , najlepiej śmietankowo- maślane , aromatyczne o kremowej konsystencji 😉 Ten przepis jest bardzo łatwy w wykonaniu , a dodatkowo ciekawy , dzięki dodatkowi świeżego estragonu . No a cukinia ..latem zawsze jej pełno i trzeba się nieźle nagłowić, jak ją przerobić ,żeby się nie znudziła . Warto, bo jest to pyszne i zdrowe warzywo 😉
Składniki :
- 0,5 kg udek z kurczaka , bez kości i skóry ( lub innej części )
- 1/2 małej cukinii , takiej wielkości ogórka szklarniowego
- łyżeczka siekanego , świeżego estragonu
- 5 ząbków czosnku
- 1 łyżka masła
- 100 ml białego wina, wytrawnego
- 200 ml śmietanki kremówki 30%
- 1 płaska łyżeczka cukru
- sól , biały pieprz do smaku ( można użyć czarnego , jeśli nie lubicie białego , który ma specyficzny zapach 😉
Udka , oczyszczamy , płukamy i osuszamy papierowym ręcznikiem. Czosnek kroimy w mega , cienkie plasterki . Na patelni o wysokim brzegu , roztapiamy masło , podsmażamy na nim udka , razem z plasterkami czosnku i cukrem. Kiedy lekko się zrumienią , dokładamy cukinie i nadal smażymy , około 5-6 minut . Doprawiamy solą , wlewamy wino i pozwalamy mu lekko odparować , czyli smażymy , mieszając co jakiś czas około 6 minut . Po tym czasie wlewamy śmietanę , pieprz i dusimy do momentu aż sos zacznie się zagęszczać do lubianej konsystencji . Jeśli użyliście chudej śmietany , niestety nigdy to nie nastąpi i trzeba użyć mąki 😉 Gotowe , teraz wystarczy posypać świeżym estragonem i gotowe 😉 Smacznego !