Cukinia w sosie śmietankowo – koperkowym
Pyszna cukinia , w delikatnym , kremowym sosie , śmietankowo -koperkowym. Doskonały pomysł na obiad lub kolację . Szczególnie przydatny , kiedy na dworze jest upalnie i nie ma się ochoty na mięso . Zdrowe wegetariańskie danie , ok ciut tłuszczu jest , śmietanka fit , także nie bywa , ale ten smak… 😉 Wynagrodzi każdy , nabyty kilogram . Zresztą zawsze , później można iść na długi ..relaksująco – wyszczuplający ..spacer , bo w końcu od czego jest lato … 😉 Prostota wykonania , naprawdę skłania do wypróbowania 😉
Składniki :
- 2 małe cukinie , wielkości ogórka szklarniowego , najlepiej w dwóch kolorach , będzie apetyczniej
- 1 dość duża cebula
- 2-3 ząbki czosnku
- 1/2 płaskiej łyżeczki gałki muszkatołowej
- 1 łyżeczka , bardzo słodkiej musztardy np.figowej
- 2 łyżki masła
- 200 ml słodkiej śmietanki , kremówki
- sól , pieprz do smaku
- pęczek koperku
Cukinie kroimy w dowolny kształt, ze skórką . Cebulę i czosnek obieramy . Czosnek wyciskamy praską , a cebulę siekamy , także w dowolny sposób . Na patelni roztapiamy masło , podsmażamy na nim cebulę , jak zmięknie , dodajemy czosnek , gałkę i ponownie chwilkę smażymy . Następnie dokładamy cukinię , mieszamy , doprawiamy solą i smażymy . Jak warzywa będą już dostatecznie miękkie , dodajemy musztardę , śmietankę i dusimy na małym ogniu , aż sos się zagęści . Na koniec , zdejmujemy z ognia ,doprawiamy pieprzem i mieszamy całość z siekanym koperkiem . Serwujemy 😉 Genialne z pieczywem czosnkowym . Smacznego !