Syrop jarzębinowo-jabłkowy na zimę

Rate this post

Syrop jarzębinowo-jabłkowy na zimę

Może jest cierpki w smaku ,ale ma swój urok i ja bardzo lube tę lekką goryczkę podbitą smakiem jabłka . Za to na pewno jest niesamowicie zdrowy ,szczególnie dla osób o chorej wątrobie czy nerkach . Warto czasami sięgnąć do apteczki natury .. 😉

IMG_9427 (640x427)

Skład

1 kg jarzębiny                                                                                                                                             1,5 kg cukru                                                                                                                                               0,5kg jabłek, sokownik do gotowania

IMG_9423 (640x427)

Jarzębinę zbieramy w miejscu z dala od ruchliwych dróg , oczyszczamy z szypułek i śmieci . Może być przejrzała i lekko pomarszczona tak jak teraz , ma wtedy łagodniejszy smak ,a soku i tak będzie dużo .  Wrzucamy do blendera i mielimy ,następnie przekładamy do sokownika i przesypujemy cukrem .Jabłka myjemy , nie obieramy ,tylko kroimy w drobną kostkę ( skórka zawiera dużo cennych mikro i makro elementów , następnie dodajemy do jarzębiny i posypujemy cukrem .Zakrywamy pokrywką i gotujemy aż zacznie płynąć sok . Sok zlewamy do gara i zagotowujemy – jeśli dla kogoś jest jeszcze zbyt gorzkawy można dosłodzić . Na gorąco wlewamy do słoików i odstawiamy do wystygnięcia . Przechowuje się bez problemu do następnej jesieni 😉 Bardzo lubię go z lodowatą wodą , kostką lodu i plastrem cytrynki  ,ma smak naturalnego toniku .

IMG_9424 (640x427)

Odwiedź nas także tu:

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *