Kebabowe szaszłyki z szynki
Szaszłyki , to chyba najczęściej pojawiająca się potrawa z grilla . Cóż , są proste do zrobienia , nie wymagają nic poza fantazją , no i są pyszne . To chyba wystarczy ,żeby się obroniły 😉 Moja rodzinka nie jest nadzwyczajnym zwolennikiem grillowania ,ale zdarza się nam kilka razy w roku go odpalić 😉 Wtedy zaczynają się wydziwiania co też na nim nie będzie się piekło , a kończy się na karkówce i szaszłykach 😉 Lubię szaszłyki , gdyż oprócz mięsa zawsze mają dodatek pysznych grillowanych warzyw 😉 Jak dla mnie mogły by się składać z samych warzyw ale u chłopaków to nie przejdzie 😉
Składniki :
- 0,5 kg świeżej szynki wieprzowej
- 1 papryka grubościenna ,żółta
- 1 papryka grubościenna czerwona
- 3 cebule
- 1 opakowanie przyprawy do kebabu
- 2 ząbki czosnku
- sól do smaku
- 2 łyżki oleju rzepakowego
- patyczki do szaszłyków
Szynkę kroimy w gruba kostkę , mieszamy z olejem , wyciśniętym praską czosnkiem i przyprawą do kebaba ( całe opakowanie ) . Odstawiamy na noc do lodówki . Paprykę oczyszczamy z nasion i błon , kroimy w kostkę , takiej samej wielkości jak szynka . Cebulę obieramy i także kroimy , ty,m razem w piórka . Każdy składnik nabijamy na patyczek w dowolnej kolejności . Ważne ,żeby składniki były ułożone naprzemiennie . Solimy do smaku , ale ostrożnie , bo w przyprawie do kebabu zazwyczaj jest sól . Grillujemy w dowolny sposób , na grillu gazowym lub węglowym , można także w piekarniku . Czas grillowania jest zależny od wielu czynników , generalnie zawsze jest to na oko 😉 Do szaszłyków świetnie smakuje oczywiście sos czosnkowy lub chilli i koniecznie ogórek małosolny .Smacznego !
świetny przepis 🙂