Kotlety mielone a’la pizza , prosty obiad
Kotlety mielone są pyszne , jeśli jednak są często , tracą swój urok . Warto czasem poeksperymentować , nawet z mięsem mielonym . Dobre mielone z łopatki wieprzowej jest świetnym surowcem na każdy obiad lub kolację . Przepis na kotlety a’la pizza jest prosty , ciekawy a przede wszystkim smaczny. Szczególnie dzieciom przypada do gustu , wiadomo ser , mięso, nic czego można by nie polubić 😉 W ramach odmiany i eksperymentu sięgnijcie po łatwy sposób na pyszne mięsko 😉
Składniki na 3 osoby :
- 0,5 kg mielonego mięsa z łopatki wieprzowej
- 3 pieczarki
- tarty ser mozzarella
- 3 łyżki , pomidorowego sosu włoskiego z cukinii ,lub ketchupu
- 1 łyżeczka suszonego oregano i bazylii
- 2 plasterki czerwonej cebuli
- sól , pieprz do smaku
- kilka ziaren kukurydzy
- 1-2 ząbki czosnku
- 1 jajko
- 2 łyżki bułki tartej
dodatkowo :
- olej do smażenia , świeża bazylia do dekoracji
Pieczarki kroimy w plasterki , rumienimy na patelni na złoty kolor .Mięso mielone przekładamy do miski , dodajemy bułkę tartą , sól , pieprz do smaku i wyciśnięty praską czosnek . Mieszamy całość na gładką masę . Dzielimy na 3 części i formujemy cienkie , na około 1 cm, okrągłe spody do pizzy . Każdy smażymy na patelni z obu stron na złoty kolor .
Po wystudzeniu , smarujemy sosem włoskim ( lub ketchupem ) , doprawiamy bazylią i oregano . Posypujemy kukurydzą , serem i układamy na nim pokrojone i podsmażone pieczarki . Na koniec kładziemy kawałeczki czerwonej cebulki . Zapiekamy w piekarniku w temperaturze 180 C , do momentu aż ser się całkowicie rozpuści . Gotowe , przed podaniem , można udekorować świeżą bazylią 😉 Smacznego !