Amerykańska zapiekanka z mielonym i sosem serowym
Zapiekanka , to danie pojawia się u nas dość często ,szczególnie kiedy mam mniej czasu . Zazwyczaj przygotowuję ją wieczorem dzień wcześniej ,żeby w razie potrzeby móc szybko odgrzać. Taka odstana dużo lepiej się kroi i wyjmuje z foremki . Patent na szybki , jednogarnkowy obiad . Moi chłopcy uwielbiają zapiekanki , z czymkolwiek nie zrobię zawsze szybko znikają . Amerykańska , zapiekanka swoją nazwę zawdzięcza makaronowi z sosem serowym, tak tradycyjnym w tamtym rejonie świata 😉 Doskonale pasuje do smażonego ,mięsa mielonego z zielonym słodkim groszkiem… mniam 😉
Składniki :
- 1 opakowanie dowolnego makaronu
- 0,5 kg mięsa mielonego z łopatki
- 1 szklanka mrożonego zielonego groszku
- 2 łodygi selera naciowego
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- sól , pieprz do smaku
sos :
- 1 l mleka
- 3 łyżki mąki
- 1,5 szklanki startego sera o wyrazistym smaku ( cheddar,parmezan,maasdamer ) najlepiej zrobić mix
- 1 płaska łyżeczka,mielonej gałki muszkatołowej
- 1/2 kostki masła
- sól , pieprz biały do smaku
Na patelni podsmażamy cebulkę z czosnkiem . Następnie dodajemy mięso mielone , groszek i selera naciowego , sól do smaku . Smażymy dalej , do momentu aż wszystko pięknie się przyrumieni . Na koniec doprawiamy pieprzem i odstawiamy . Makaron gotujemy według przepisu na opakowaniu , tak wyjdzie najlepiej 😉 W garnku roztapiamy masło z mąką , cały czas mieszając aż utworzą gęsta zawiesinę . Dodajemy gałkę i cały czas mieszając dolewamy mleko , do momentu , aż powstanie dość gęsty sos . Nie musicie zużyć całego mleka , ważne żeby sos nie był zbyt gęsty , ani za bardzo wodnisty .
Do gorącego sosu wrzucamy ser i nadal ciągle mieszając , gotujemy do momentu , aż ser połączy się z sosem . Odlewamy połowę sosu i odstawiamy , do reszty wrzucamy makaron i mieszamy . Sos może być gorący . Do wysmarowanej masłem , formy do zapiekanek wkładamy połowę makaronu , na niej układamy całe mięso mielone z groszkiem i przykrywamy resztą makaronu . Całość zalewamy pozostałym sosem serowym . Zapiekamy w piekarniku nagrzanym do 180 C do momentu aż wierzch lekko zacznie się przypiekać . Składniki były gotowe , więc chodzi tylko o zapieczenie wierzchu i podgrzanie całości 😉 Doskonała na gorąco , dobra odgrzana , można zrobić dzień wcześniej . Lepiej się kroi jak nieco wystygnie . Smacznego !