” Bałkańska ” sałatka śledziowa
Każda sałatka jest pyszna , takie jest moje krótkie zdanie 😉 Oczywiście jedne są mniej, inne bardziej smaczne , u nas zawsze największe wzięcie , mają te z majonezem . Bałkańska sałatka , jest chrupiąca , dzięki korniszonom , aromatyczna od pora i smakowita za sprawą śledzia . Idealna na imprezę lub kolację . Wielkanoc , to także dobre miejsce dla sałatki śledziowej , na świątecznym stole 😉
Składniki :
- 6 matiasów w zalewie olejowej
- 6-7 ogórków korniszonów
- 1 średni por , tylko biała część
- 6 jajek ugotowanych na twardo
- 1 dość duże słodkie jabłko
- 3 -4 ziemniaki średniej wielkości
- 1 łyżeczka cukru
- pieprz , sól do smaku
- 2 ząbki czosnku
- 1 czubata , łyżeczka , tartego chrzanu
- 3 łyżki gęstego majonezu
Śledzie odsączamy z zalewy , kroimy w paski , przekładamy na sitko , żeby odciekły . Ogórka , także kroimy , tylko drobniej niż śledzie i także odstawiamy na sitku ,żeby pozbyć się nadmiaru wody . Pora siekamy , jaka i ziemniaki kroimy w podobnej wielkości kawałki , jabłko ścieramy na tarce o grubych oczkach , mieszamy ze śledziem i ogórkami na sitku , pozostawiamy żeby sok odciekł .
Wszystkie składniki , łączymy ze sobą w misce , dodajemy majonez , sól , pieprz ,cukier , chrzan , oraz wyciśnięty praską czosnek , mieszamy i odstawiamy na godzinę . Po tym czasie ponownie mieszamy i możemy podawać . Sałatka najlepsza drugiego dnia , kiedy smaki się przegryzą . Smacznego 😉