Bałkańska zupa dyniowa
Bałkańska zupa , to bardzo fajny przepis na zupę z dyni , na ostro . Nie mam pojęcia , czy faktycznie jest to jakiś oryginalny przepis z rejonu Bałkanów , więc nie pisze ,że tak jest . Bardziej bym zakładała , że z tą zupą jest jak z rybą po grecku 😉 Mało istotne , najważniejsze , że jest mega smaczna i różni się od tych , które do tej pory próbowałam , zdecydowanie na plus . Fajna kompozycja smaków i kolorów ,a że pora na dynie bo jesień za pasem .. to do dzieła 😉
Składniki :
- 0,5 kg dyni o żółtym miąższu, niezbyt suchym ,średnio słodkim ( np. butternut )
- kawałek selera korzeniowego
- 3 średniej wielkości cebule
- 3 słodkie, bardzo dojrzałe pomidory malinowe lub 4 śliwkowe
- 1-2 duże ząbki czosnku
- 1 płaska ,łyżeczka mielonej kozieradki
- kawałek papryczki habanero ( trzeba bardzo uważać dodając , bo jest mega mocna )
- 1/2 płaskiej łyżeczki mielonych nasion kolendry
- 1/2 łyżeczki mielonego kuminu
- 1/2 płaskiej łyżeczki mielonych nasion adżwan ( można zastąpić tymiankiem )
- 2-3 kostki bulionowe drobiowe lub rosół drobiowy ( około 2 l )
- sól do smaku
- oliwa do smażenia
- śmietanka do dekoracji
Dynię obieramy , kroimy w kawałki , bez nasion i miękkiej części komory . Selera i cebulę także obieramy i kroimy . W garnku o nieprzywierającym dnie , podsmażamy na oliwie cebulę ( dwie cebule , jedną zostawiamy na okrasę ) , habanero ( maleńki kawałeczek ) z przyprawami i wyciśniętym, praską, czosnkiem . W momencie , kiedy cebula zmięknie , dodajemy dynię , selera i nadal smażymy , aż wszystko nabierze leciutko złocistego koloru . Zalewamy 2 l wody i dodajemy kostki bulionowe lub wlewamy 2 l rosołu drobiowego .
Gotujemy na małym ogniu , do momentu , aż dynia będzie mięciutka i zacznie się rozpadać . Blendujemy wszystko na gładką , półpłynną masę ( jeśli jest zbyt gęsta można dolać rosołu lub wody z kostką bulionową ) . Ostatnią cebulkę kroimy w cieniutkie plasterki i podsmażamy na patelni na oleju , z odrobinką cukru , soli , aż upraży się na złoty kolorek i będzie chrupiąca . Zupę wylewamy na talerze dekorujemy śmietanką , cebulką i podajemy . Bałkańska zupa , gotowa . Smacznego 😉