Bałkańskie Cevapcici
Świetna potrawa z mięsa mielonego nieco przypomina nasze kotlety , ale tak naprawdę nimi nie jest i o dziwo moi chłopcy , którzy nie lubią mielonego mięcha , wcinają je w cevapcici bez opamiętania 😉 Czasami pewne rzeczy pozostają zagadką , jak ta ,że w konsumpcji nie przeszkadzają im nawet przyprawy , na które zazwyczaj się krzywi młodszy ..Cóż pozostaje gotować je jak najczęściej , aż zbrzydną ,a wtedy poszukam innych inspiracji .. 😉 Ta potrawa daje dużą dowolność w przyprawianiu , w wielu rejonach używa się przeróżnych przypraw ..więc można użyć innych niż te co podałam 😉 To tak jak z naszymi gołąbkami , niby jedna nazwa ,a wiele kombinacji 😉
Składniki :
- 1 kg mięsa mielonego mieszanego
- 1-2 łyżki oliwy
- 1 łyżka suszonego czosnku niedźwiedziego
- 1 łyżka przyprawy chmieli suneli
- 1 łyżeczka czosnku granulowanego
- 1/2 łyżeczki pieprzu
- 1 łyżka papryki mielonej słodkiej
- 1/2 łyżeczki papryki ostrej
- sól do smaku
- olej do smażenia
Mięso mielone przekładamy do miski , dodajemy oliwę i sól , wyrabiamy ręką na gładką zwartą masę . Na trzech talerzach , przygotowujemy przyprawy , na pierwszym rozsypujemy czosnek niedźwiedzi wymieszany ze zwykłym i z pieprzem , na drugim paprykę słodką , ostrą , a na trzecim gotowa przyprawę chmieli sunelli .
Z mięsa mielonego formujemy kształtne wałeczki i obtaczamy w różnych przyprawach ( każdy wałek w innej ) . Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy je na złoty kolor , sprawdzając czy się dopiekły . Gotowe , genialne z sosem tzatzyki lub dipem czosnkowym .