Bombaj yellow , curry
Kuchnia Indyjska dość często gości na naszym stole , z uwagi na fakt że nasz najmłodszy syn 8 latek , po prostu zakochał się w przyprawach , mieszankach curry . Maluch wcina to jak nic innego , więc ja szukam coraz to nowych inspiracji ,żeby mu się nie przejadło ..chociaż , jak się coś lubi , to trudno się tym znudzić . To proste i szybkie curry z kurczakiem, czy tradycyjne , nie mam pojęcia , wygrzebałam z jakiejś książki i tyle 😉 Smakuje wyśmienicie i nie zabiera dużo czasu , a to podstawa w kuchni w ciągu tygodnia 😉
Składniki :
- 2 filety z kurczaka ( około 0,4 kg )
- 3 średnie ziemniaki
- 1 kubek jogurtu greckiego lub innego gęstego
- 1 łyżka mieszanki curry mild
- 1 łyżka mieszanki garam masala
- 1/2 płaskiej łyżeczki chilli ( lub mniej jeśli wolimy łagodną wersję )
- 4 duże ząbki czosnku
- 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego – płaską
- 1 cebula – niezbyt duża
- 1 łyżeczka cukru – płaska
- sól do smaku
- liście kozieradki do posypania lub pietruszki
Pierś z kurczaka kroimy w kostkę średniej wielkości ( 2cm x 2cm ) , mieszamy z jogurtem, cukrem i czosnkiem , odstawiamy do lodówki najlepiej na całą noc . Następnego dnia obieramy ziemniaki i cebulę , ziemniaki kroimy na kawałki takie same jak wcześniej kurczaka , cebulkę siekamy drobno . Na patelni rozgrzewamy odrobinę oleju , wrzucamy mieloną paprykę , mieszanki przypraw , cebulę i ziemniaki , smażymy krótką chwilę , mieszając żeby się nie przypaliło ( około 5-6 minut ) . Następnie dorzucamy kurczaka, solimy , zmniejszamy ogień , przykrywamy pokrywką i dusimy , co jakiś czas mieszając około 30-40 minut . Po tym czasie sos powinien być gęsty i pyszny . Podajemy z chlebkiem pita lub samodzielnie , udekorowane kolendrą lub pietruszką . Można zrobić to danie dzień wcześniej , odgrzewane Bombaj yellow curry, zyskuje jeszcze na smaku . Smacznego 😉
chetnie bym spróbowała 😉
Pozdrawiam i zapraszam do mnie 😉
moje smaki 😉