Bukiet warzyw w kremowym sosie
Bukiet warzyw w kremowym sosie to propozycja na lekki letni obiad . Nie trzeba już do nich nic dodawać , jest to potrawa sama w sobie , ale może stać się także pyszną przystawką do obiadu . Mój starszy syn kocha wszelkie sosy , więc nawet warzywa w nich zanurzone zjada bez marudzenia . Polecam , proste , tanie i smaczne 😉
Składniki :
- 1/2 małego kalafiora
- garść fasolki szparagowej
- jedna dość duża marchewka
- jedna mała cukinia , najlepiej żółta dla kontrastu 😉
- 2 ząbki czosnku
- 1 cebula
- 1 łyżka mąki
- 2 łyżki masła
- 1/2 płaskiej łyżeczki gałki muszkatołowej
- 1 szklanka mleka
- sól , pieprz do smaku
Kalafiora , fasolkę i marchewkę obieramy , kroimy na kawałki . Wszystkie trzy warzywa wrzucacie na wrzątek i gotujecie . Mają być ugotowane ale nie rozpadające się . Uważajcie żeby warzyw nie rozgotować . Odcedzacie od wody i zalewacie zimną woda , żeby się hartowały i utrzymały ładny kolor . Cukinię kroimy bez obierania . Na patelni rozgrzewamy masło , podsmażamy na nim cukinię , pokrojoną cebulę z wyciśniętym praską czosnkiem , solą , gałką muszkatołową .
Jak zacznie robić się miękka , dodajcie mąkę , ciągle mieszając , żeby połączyła się z tłuszczem ale nie utworzyła grudek . Następnie cały czas mieszając dodajecie mleko , aż do uzyskania lubianej konsystencji sosu . Gdyby sos był zbyt gęsty ( 1 łyżka mąki może , różnie wyglądać , jedne są głębsze inne płytsze 😉 ) należy dolać więcej mleka . Na koniec dodajemy resztę wcześniej ugotowanych warzyw , delikatnie mieszamy . Dusimy około 5 minut , doprawiamy pieprzem i serwujemy . Smacznego !
Wygląda przepysznie, aż zgłodniałem! Może już w ten weekend uda mi się coś takiego przygotować 🙂 Pozdrawiam!
cudownie smaczne:)