Bulion na żołądkach indyczych z pieczarkami
Lekki i delikatny bulion , na indyczych żołądkach z pieczarkami , to bardzo smaczna zupa . Jest prosta w przygotowaniu , niskokaloryczna i lekko strawna , dobra na każdą dietę i nie tylko . Wiem ,że niektórzy mają opory , przed jedzeniem podrobów , ale ja uważam , że są pyszne i warto im dać szansę . Dobrze ugotowane i sprawione żołądki indycze , naprawdę świetnie smakują , osobiście uwielbiam je 😉
Składniki :
- 0,5 kg żołądków indyczych
- 1 marchewka
- 1 szklanka mrożonego , zielonego groszku
- 6-7 pieczarek
- 1 cebula
- 3 kostki rosołowe drobiowe ( lub 2,5 l rosołu )
- 2,5 l wody
- sól , pieprz do smaku
Żołądki staranie oczyszczamy i płukamy . Wkładamy do garnka , zalewamy wodą . Dodajemy obraną i pokrojoną marchewkę , posiekana drobniutko cebulkę i kostki rosołowe ( lub rosół – wtedy bez wody ) . Doprowadzamy do wrzenia i gotujemy na małym ogniu , aż żołądki będą miękkie – około 60 minut . Po tym czasie , wyławiamy żołądki , kroimy w plastry ( oczywiście po lekkim przestudzeniu ) . Bulion ma się nadal gotować , na małym ogniu , wrzucamy do niego groszek , bez rozmrażania , oraz pokrojone w plastry pieczarki , a także pokrojone żołądki . Doprawiamy do smaku solą i pieprzem i po około 10 minutach , zupa jest gotowa . Można podawać z bagietką lub po prostu samą 😉 Smacznego !
Od razu widać, że zupa wyszła bardzo smaczna! 🙂 Super!