Cebularze z pieczarkami
Cebularze , to takie malutkie pizze tyle że z większa dawką cebuli . Nie wszyscy są ich fanami , ale moja rodzinka jak najbardziej , szczególnie na zimno . Tak już mają , że jak sobie coś upatrzą muszę to tłuc praktycznie co dziennie aż się im znudzi . Hitem tego tygodnia są właśnie cebularze , do których dodaję oprócz cebulki i sera jeszcze odrobinę pieczarek i plaster boczku , to zdecydowanie wzbogaca smak 😉
Składniki ;
ciasto
- 0,7 kg mąki
- 1/4 kostki drożdży rozprowadzonych w kilku łyżkach wody
- 1/2 szklanki dobrej oliwy z oliwek
- 1,5 szklanki, letniej wody , szczypta soli i cukru
farsz :
- 3 cebule pokaźnej wielkości
- tyle plastrów chudego , wędzonego boczku ile planujemy cebularzy (wychodzi około 6-7 szt)
- ser żółty do posypania ( około 200 g )
- oregano, majeranek , sól do smaku
- pieczarki ( około 6-7 szt średniej wielkości )
- 1 łyżka łagodnej musztardy , np.miodowej
Cebule obieramy, kroimy w cienkie plasterki i dusimy pod przykryciem, na niewielkiej ilości tłuszczu, dodając majeranek, oregano i sól. Jak cebula zacznie mięknąć, dodajemy pieczarki i dusimy do czasu, aż cebula będzie mięciutka ( nie zapominajmy o mieszaniu ) .Składniki na ciasto wkładamy do maszyny do wyrobu ciasta i wyrabiamy na gładka masę (oczywiście ręcznie tez można 😉 ). Wyrobione ciasto , przekładamy do miski wysypanej mąką i odstawiamy do wyrośnięcia, na około 30 minut .
Po tym czasie ciasto dzielimy na małe porcje , 6-7 lub 8 szt w zależności jakiej wielkości chcemy je zrobić. Z każdej części formujemy mały placek , dość cienki ( około 0,5 cm ) smarujemy go odrobiną musztardy, układamy dużą łyżkę cebuli z pieczarkami, majeranek, oregano , na koniec posypujemy tartym serem oraz obkładamy plastrami boczku. Wkładamy do piekarnika wcześniej rozgrzanego do 220 C i pieczemy około 15 minut, aż brzegi zrobią się złote, a ciasto lekko chrupiące. Gotowe, cebularze świetnie smakują na gorąco,a także na zimno 😉 Smacznego !