Cebulowy schab z sosem pietruszkowym
Cebulowy schab pasuje doskonale do wszelakich uroczystych posiłków , a niedzielny obiad , to zawsze rodzinne święto . Wszyscy zazwyczaj są w domu , czego w tygodniu nie uświadczysz , no i wreszcie można o tej samej porze zasiąść do stołu , pogawędzić i zjeść coś pysznego . Lubię ten niedzielny rytuał , szkoda ,że w tygodniu tak się nie da i zazwyczaj każdy o innej porze , a z obiadu to raczej wychodzi obiado-kolacja 😉 Schabik jest pyszny , soczysty i bardzo aromatyczny , a aksamitny sos dodaje mu jeszcze smaku , po prostu niebiański obiad 😉
Składniki porcja na około 4 osoby :
- 1 kg schabu
- 2 duże cebule
- 2 szklanki mleka
- sól , biały pieprz do smaku
- 1 łyżka cukru
- 2 łyżki masła
- 2 łyżki mąki
- pęczek natki pietruszki
- 1 ząbek czosnku
- 50 ml śmietanki kremówki ( to ważne dla smaku )
- woreczek do pieczenia
Schab najlepiej przygotować dzień wcześniej , żeby porządnie naciągnął cebulą i zmiękł od mleka . Mięso oczyszczamy z twardych błon , płukamy i osuszamy ręcznikiem papierowym . Cebulę obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach , nacieramy nią schab , najlepiej już w pojemniku , w którym będziemy go marynować . Tak przygotowany , odstawiamy na godzinę , po upływie tego czasu , zalewamy mlekiem , zamykamy szczelnie i wstawiamy do lodówki na noc . Następnego dnia , przekładamy schab do woreczka do pieczenia ,solimy i pieprzymy . Mleko z cebulą , w którym się moczył , przelewamy przez sitko o drobnych oczkach i odstawiamy ( będzie potrzebne do sosu ) , cebulkę układamy na wierzchu schabu , posypujemy leciutko solą i całą łyżką cukru . Zawiązujemy i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 C , po 10 minutach zmniejszamy temperaturę do 150 C .
Pieczemy około 30 minut , w zależności od grubości schabu. Po tym czasie, wyjmujemy schab z woreczka, tak żeby nie wylać zebranego w nim wywaru i odkładamy na deskę, żeby sobie odpoczął przed krojeniem . Wywar zlewamy do miseczki , razem z cebulką zdjętą ze schabu . W osobnym garnku roztapiamy masło z dwiema łyżkami mąki , cały czas mieszając , żeby uzyskać zasmażkę . Jak już się połączą , dolewamy powoli , ponownie ,cały czas mieszając mleko z zalewy, jeśli sos zacznie wychodzić zbyt gęsty, można dolać trochę ,świeżego mleka , aż do uzyskania właściwej konsystencji. Dodajemy wywar , po pieczeniu z cebulką , blendujemy , doprawiamy solą , białym pieprzem, śmietaną , wyciśniętym ząbkiem czosnku , doprowadzamy do wrzenia i zdejmujemy z ognia . Na koniec wsypujemy posiekaną natkę pietruszki , mieszamy i przykrywamy pokrywką . Teraz , cebulowy schab ,wystarczy pokroić, ułożyć na talerzu i podać z sosem . Świetnie komponuje się z ryżem zasmażanym z cukinią . Smacznego 😉