Chrupiące,placki z młodych ziemniaków i cukinii
Pychota ! Dokładnie tak bym je określiła . Moje dzieciaki oszalały na ich punkcie , nawet młodszy syn z natury grymaśnik , jak chrupnął jednego, to już nie chciał przestać 😉 Bardzo proste w wykonaniu , niewiele odbiegające od klasycznych , jednak w smaku całkowicie różne , delikatniejsze , a jednocześnie mocno chrupiące . No a zapach przy smażeniu ..mniam , trupa z trumny wyciągnie – w pozytywnym znaczeniu 😉
Składniki :
- 5 dużych młodych ziemniaków
- 1 średnia cukinia ( nie może , być duża bo puszcza zbyt dużo wody )
- 1 duża cebula
- kilka gałązek świeżego koperku ( 1/4 małego pęczka )
- 1 jajko
- 1 łyżka mąki pszennej
- 1 łyżka mąki krupczatki
- 1 łyżeczka – płaska, cukru ( ten składnik ma wpływ na chrupkość )
- 1 płaska łyżeczka soku z cytryny
- sól , pieprz do smaku
Ziemniaki obieramy i ścieramy na tarce o drobnych oczkach ( przecierce ) , odciskamy przez gazę ,żeby pozbyć się soku . Cukinię ścieramy na tarce o grubych oczkach i także odciskamy z nadmiaru wody . Surową cebulę również przecieramy na grubej tarce . Koperek siekamy drobniutko . Wszystkie warzywa przekładamy do jednej miski, skrapiamy sokiem z cytryny ( mieszamy ) , dodajemy surowe jajko , mąkę ( obie ) , sól , pieprz, koperek i cukier . Mieszamy dokładnie do uzyskania jednolitej masy .
Na rozgrzaną patelnię z olejem , wykładamy łyżką masę , lekko ją rozsmarowując , tak aby placki nie były grube ( takie by nie były chrupiące ) . Smażymy na średnim ogniu na mocno złoty kolor z obu stron . Po zdjęciu z patelni , na chwilę układamy je na papierowym ręczniku ,żeby odsączyć nadmiar tłuszczu . Teraz już tylko sałata ze śmietaną jako dodatek lub sosik pieczarkowy i można zajadać . Smacznego 😉