Country dip
Szybki sos na bazie jogurtu i kilku składników , które zazwyczaj mamy w spiżarce , czy lodówce . Świetnie smakuje podany z każdym rodzajem mięsa , choć szczerze powiem ,że także doskonale wpasowuje się w potrawy wegetariańskie , takie jak np placuszki ziemniaczane , czy z cukinii . Warto spróbować , tym bardziej , że nie wiem jak Wam ale mi tzatzyki już się przejadło ..ok, od czasu do czasu może być , ale chcę już czegoś nowego 😉
Składniki :
- 2-3 łyżki gęstego jogurtu w typie greckim
- 3 ogórki kiszone
- 1 mała cebula
- 1 płaska łyżeczka cukru
- pieprz do smaku
Ogórki ścieramy na tarce o grubych oczkach , przekładamy do miseczki . Cebulę również ścieramy na tarce o grubych oczkach , dodajemy do ogórków , razem z cukrem , pieprzem i jogurtem . Całość mieszamy i odstawiamy na 10 minut , ponownie mieszamy i możemy już podawać . Można posypać świeżym majerankiem .Smacznego 😉