Dorsz zapiekany w sosie pieczarkowym

4.1/5 - (41 votes)

Dorsz zapiekany w sosie pieczarkowym

Morskie ryby są zdrowe , każdy to wie , smażone są bardzo smaczne , to także wiemy , ale czasami ma się ochotę na coś innego . Nie koniecznie chcemy ciągle , monotonnie , wciągać smażoną , czasem już nudną rybę . Warto wtedy sięgnąć po jakiś inny sposób przyrządzenia i tu na przeciw wychodzi nam piekarnik ( oczywiście , nie chodzi -stoi w kuchni 😉 ) – pieczenie to prosty i oszczędzający czas proces . Ryba wychodzi soczysta i pyszna . Przepis na dorsza w sosie pieczarkowym jest szczególnie dobry dla dzieci , gdyż one najczęściej marudzą przy jedzeniu ryb , bynajmniej moje 😉 

Dorsz zapiekany z pieczarkami

Składniki :

IMG_3002IMG_3003

Dorsza oczyszczamy , filetujemy , zdejmujemy skórę i dzielimy na kawałki . Pieczarki kroimy w plastry , szalotki obieramy i siekamy drobno . Na rozgrzaną patelnię wlewamy odrobinę oleju , wsypujemy pieczarki i szalotkę , podsmażamy  . Dodajemy przyprawy, sól , śmietanę i dusimy chwilkę . Mąkę rozprowadzamy z kilkoma łyżkami wody , wlewamy do gotującej się śmietany z pieczarkami , mieszamy do momentu ,aż sos zacznie gęstnieć . Dorsza układamy na blaszce na kawałeczkach masła i zalewamy sosem pieczarkowym . Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy w temperaturze 180 C przez około 30 minut . Po tym czasie wyjmujemy , układamy na talerzach i posypujemy siekanym szczypiorkiem . Gotowe 😉

IMG_3004IMG_3006

Odwiedź nas także tu:

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *