Dorsz zapiekany w sosie pieczarkowym
Morskie ryby są zdrowe , każdy to wie , smażone są bardzo smaczne , to także wiemy , ale czasami ma się ochotę na coś innego . Nie koniecznie chcemy ciągle , monotonnie , wciągać smażoną , czasem już nudną rybę . Warto wtedy sięgnąć po jakiś inny sposób przyrządzenia i tu na przeciw wychodzi nam piekarnik ( oczywiście , nie chodzi -stoi w kuchni 😉 ) – pieczenie to prosty i oszczędzający czas proces . Ryba wychodzi soczysta i pyszna . Przepis na dorsza w sosie pieczarkowym jest szczególnie dobry dla dzieci , gdyż one najczęściej marudzą przy jedzeniu ryb , bynajmniej moje 😉
Składniki :
- 1 świeży dorsz
- 5-6 pieczarek
- 2 szalotki
- 1/2 pęczka szczypiorku
- kilka plastrów masła
- 200 ml śmietany słodkiej
- 1 łyżka mąki do zagęszczenia
- szczypta kurkumy
- 1 łyżeczka sosu rybnego ( tajski lub chiński )
- 1/2 płaskiej łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
- sól , biały pieprz do smaku
Dorsza oczyszczamy , filetujemy , zdejmujemy skórę i dzielimy na kawałki . Pieczarki kroimy w plastry , szalotki obieramy i siekamy drobno . Na rozgrzaną patelnię wlewamy odrobinę oleju , wsypujemy pieczarki i szalotkę , podsmażamy . Dodajemy przyprawy, sól , śmietanę i dusimy chwilkę . Mąkę rozprowadzamy z kilkoma łyżkami wody , wlewamy do gotującej się śmietany z pieczarkami , mieszamy do momentu ,aż sos zacznie gęstnieć . Dorsza układamy na blaszce na kawałeczkach masła i zalewamy sosem pieczarkowym . Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy w temperaturze 180 C przez około 30 minut . Po tym czasie wyjmujemy , układamy na talerzach i posypujemy siekanym szczypiorkiem . Gotowe 😉