Dukaty ziemniaczane z konfiturą cebulową
Złociste dukaty , to sprytnie podana babka ziemniaczana 😉 W zasadzie coś blisko niej , konfitura z czerwonej cebuli ,dodaje smaku tej prostej potrawie . Doskonałe na zimno i na ciepło , Można podać jako przekąskę na przyjęciu do piwa , czy na urodzinach lub po prostu jako danie główne do pieczonej kaczki 😉 .
Składniki :
- 4- 5 ziemniaków
- 1 jajko
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej ( kartoflanki )
- 1 łyżka mąki pszennej
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- sól do smaku
- termokurczliwa osłonka do kiełbasy ( wąska )
konfitura z cebuli :
- 2-3 czerwone cebule
- 1 łyżka octu balsamicznego – porządna
- 1 łyżka cukru – czubata
- 1/2 płaskiej łyżeczki chilli ( lub mniej jeśli nie lubicie ostrości )
Ziemniaki, ścieramy na tarce o drobnych oczkach , wlewamy sok z cytryny , mieszamy i odciskamy nadmiar wody, przez ściereczkę . Do pulpy ziemniaczanej dodajemy jajko , mąkę ( oba rodzaje ) , sól , mieszamy do uzyskania jednolitej masy . Osłonkę do kiełbas ,ciasno , napełniamy masą ziemniaczaną , związujemy . Parzymy w piekarniku , na blaszce wypełnionej wodą do 1/2 wysokości kiełbaski , w temperaturze 100 – 110 C , przez 60 minut , obracając co jakiś czas , żeby zatrzymały ładny kształt .
Wyjmujemy , zostawiamy do całkowitego wystygnięcia , najlepiej na noc w lodówce . Następnie kroimy i każdy krążek , smażymy na złoty kolor z obu stron . Cebulę na konfiturę , kroimy w cienkie paseczki , posypujemy cukrem , chilli , podsmażamy na odrobinie oleju , aż całkowicie zmięknie . Dodajemy ocet balsamiczny i smażymy do jego odparowania . Na każdym złotym krążku układamy łyżeczkę konfitury i podajemy . Świetne na gorąco lub na zimno 🙂 Smacznego !