Duszona, czerwona kapusta
Były kluski śląskie , musi być i czerwona kapusta . To doskonała ciepła przystawka , coś w rodzaju bigosu , ale o zupełnie innym smaku . Piękny purpurowy kolor i cudowny aromat . Pasuje doskonale do każdej pieczeni , oczywiste że do zrazów i rolad śląskich. Bardzo prosta w przygotowaniu . No cóż wszystko pięknie , tylko moi chłopcy jakoś się do niej przekonać nie chcą ..cóż może z czasem , są smaki do których trzeba dorosnąć i takie z których warto wyrosnąć 😉
Składniki :
- 1 mała główka czerwonej kapusty lub 1/2 dużej
- 1 jabłko
- 1/2 cytryny
- 1 łyżka cukru – czubata
- sól , pieprz do smaku
- 1/2 szklanki wody
- 2 łyżki masła
Kapustę szatkujemy drobno , lub kroimy cieniutko . Na dnie garnka układamy masło , podgrzewamy , aż się roztopi i na gorące wrzucamy kapustę , mieszamy i podsmażamy . Następnie dodajemy jabłko utarte na tarce o grubych oczkach ( ja trę ze skórką ) . Wkrapiamy sok z całej połówki cytryny , dodajemy cukier , sól , pieprz do smaku . Zalewamy 1/2 szklanki wody i dusimy na malutkim ogniu , co jakiś czas mieszając przez około 15 minut ( czasami kapusta robi się miękka szybciej ) . Gotowe , teraz tylko kluski śląskie i rolada , no i można siadać do stołu 😉 Smacznego .
Uwielbiam właśnie taką kapustkę ;D
Pozdrawiam i zapraszam do mnie 😉