Dynia słodko – kwaśna z korzenną nutką
Jest to doskonały dodatek do zimowej pieczonej kaczki lub innych dań .Smakuje nawet podjadana ze słoika -nie jest kwaśna . Bardzo dobrze się przechowuje . Szczególną uwagę należy tylko zwrócić , żeby dynia była z odmian o pomarańczowym lub intensywnie żółtym miąższu gdyż jest wtedy zdecydowanie smaczniejsza .
1 dynia -duża 6kg 2 szklanki cukru 1 szklanka octu 10 goździków 2 l wody ( tyle żeby zakryło dynię )
Dynię obrać i pokroić w średniej wielkości równą kostkę . Włożyć do garnka i zalać wodą tak ,żeby zakryła dynię ,ale żeby nie była powyżej . Zagotować , po zagotowaniu dodać cukier goździki i ocet i gotować około 10-15 minut sprawdzając miękkość widelcem . Na gorąco włożyć do słoików i zalać zalewą pozostałą z gotowania . Słoiki odwrócić do góry dnem i pozostawić do wystygnięcia . Nie wymaga pasteryzacji .