Faszerowane udka BBQ
Faszerowane udka , to wbrew pozorom nie trudna potrawa . Największy problem za pierwszym razem , może Wam sprawić luzowanie udek z kości . Drugi raz już będzie spoko . Naprawdę pyszny kurczak z fajnym farszem . Doskonały na obiad lub kolację . Myślę że sprawdzi się równie dobrze na imprezie ze znajomymi 😉
Składniki na 4 osoby :
- 4 ćwiartki z kurczaka
- 4 łyżki sosu BBQ
- sól do smaku
- chilli w proszku
farsz:
- 2 czerwone , duże papryki grubościenne
- 4 ząbki czosnku
- 1 cebula
- 1 łyżka tartego parmezanu
- 2 łyżki bułki tartej
- 1 jajko
- sól , ostra papryka do smaku
Ćwiartki z kurczaka pozbawiamy kości i nadmiaru tłuszczu . Luzowanie jest dość kłopotliwe ale tylko za pierwszym razem , później idzie jak z płatka 😉 Paprykę pozbawiamy nasion i białych błon , rozkrawamy na pół , czosnek i cebulę obieramy , kroimy dowolnie . Układamy warzywa na blaszce do pieczenia skrapiamy olejem i pieczemy w piekarniku do momentu aż papryka zacznie mieć brązową skórkę . Temperatura około 170 C . Studzimy , blendujemy na masę . Do powstałego , wystudzonego farszu dodajemy chilli , sól ,roztrzepane jajko , parmezan i bułkę tartą . Mieszamy do połączenia składników .
Filety z udek rozkładamy skórą do dołu i do środka każdego kawałka wkładamy łyżkę farszu . Całość spinamy wykałaczkami żeby się nie rozwaliło i układamy na wysmarowanej olejem blaszce do pieczenia . Doprawiamy solą , chilli i smarujemy wierzch sosem BBQ . Na koniec spryskujemy olejem i wkładamy do nagrzanego do 170 C piekarnika . Pieczemy około 40 minut z termoobiegiem , włączone grzałki góra i dół 😉 Podajemy na gorąco z dowolnymi dodatkami . Pamiętajcie tylko o usunięciu wykałaczek bo akupunktura jamy ustnej , nie należy do przyjemnych ani leczniczych zabiegów .. 😉 Smacznego !